Het eerste contact met POST

De start van de teruggave aan de stad

Na de feestelijke start van de werkzaamheden voor POST Rotterdam aan het begin van deze zomer wordt de volgende mijlpaal middels hekken, borden, machines en platen langzaam maar zeker ingeluid: het eerste contact met het monument. Een bitterzoet moment waarin de Rodezand-vleugel zorgvuldig ontmanteld wordt, maar tegelijkertijd plaats maakt voor bijzonder en onothodox ontwerp voor een toren waarmee het Rotterdamse voormalig paleis voor de Post weer een pleisterplaats wordt. Daarmee krijgt de oorspronkelijke architectuur van Gustav Cornelis Bremer, die het gebouw ooit ontwierp met een open expeditieplaats aan de Rodezand-zijde, opnieuw de ruimte. Onder de toren verandert de gevel van verhard en gesloten naar toegankelijk en uitnodigend door het activeren van het voormalig expeditiehof die de nieuwe verbinding wordt tussen gebouw en straat.

“Deze opgave is een zoektocht van formaat gegrondvest op het dóór en door begrijpen van het gebouw en wat het door de tijd heen is geweest en heeft betekend; het DNA van het monument”, aldus Job Roos.

De leefbare binnenstad

Bijna honderd jaar nadat het werd gebouwd, streeft ons team ernaar om dit prachtige gebouw opnieuw te verbinden met zijn nieuwe dynamische omgeving. Het monument zal opnieuw een belangrijke schakel in het stadscentrum zijn, een verbinding tussen Rotterdam Centraal en de commerciële attracties van de Coolsingel, Binnenrotte en Meent, tot aan de bruisende Markthal.

Designteam: ODA New York & Braaksma & Roos Architectenbureau