Kick-off laatste fase renovatie De Vereeniging

De voltooiing van het masterplan

Met het leggen van ‘de eerste steen’ gaf wethouder van Cultuur Noël Vergunst het officiële startschot voor de laatste fase van de grootschalige verbouwing en renovatie van Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. De wederopbouw van de backstage is onderdeel van een groot masterplan. In 2014 en 2015 zijn de grote zaal, foyers, sanitair en de technische installaties onder handen genomen. Nu zijn de zeer gedateerde (te kleine) ruimtes voor dirigenten, solisten, orkesten en koren gesloopt en krijgen een modern jasje. Ook worden enkele overige zalen gerenoveerd. Braaksma & Roos Architectenbureau maakte het ontwerp en bouwbedrijf Van Wijnen en het Nijmeegse Van Tienen voeren de renovatie uit.

Een backstage met allure

Backstage wordt helemaal vernieuwd met een inpandige laad- en losruimte voor vrachtwagens zodat de geluidsoverlast voor de buurtbewoners wordt geminimaliseerd. Er is een krachtig ontwerp ontwikkeld voor comfortabele en moderne kleedkamers en een grote transparante artiestenfoyer op de eerste verdieping achter het podium. Aan de voorzijde worden onder andere de entree, trappentoren, zijfoyers en de zalen gerenoveerd en veelal in oude luister hersteld. Om ook vanuit de stad goed zicht op het monumentale pand te hebben, zal een speciaal ontworpen lichtplan de gevels voortaan aanlichten. Met een nieuwe interpretatie van de eens zo mooie landschappelijke aanleg rond De Vereeniging zal het gebouw nog meer oplichten in de stad.

Afbreken en weer opbouwen

Op het terrein van De Vereeniging wordt sinds juni 2018 hard gewerkt aan de verbouwing en renovatie van het monumentale Nijmeegse concertgebouw. Na sloop van de backstageruimte rondom de toneeltoren is inmiddels de wederopbouw begonnen van een prachtige vernieuwde backstage. Eerder deze zomer sprak Job Roos met de Gelderlander over de renovatie in deze reportage.