De Titaan, Den Haag
De transformatie van het Harting-Bank gebouw tot hotspot voor scale-ups

Als onderdeel van de ambitie van de gemeente Den Haag om bedrijventerrein de Binckhorst weer op de kaart te zetten in Den Haag, wordt het Harting-Bank gebouw getransformeerd tot De Titaan, een hotspot voor startups en scale-ups. Het gebouw is in 1964 door architectenbureau Verhave-Luyt-De Jongh ontworpen als opslagfaciliteit voor de  Caballero-fabriek (destijds Sigarettenfabriek Ed. Laurens) en huisvest op dit moment de leverancier van zorghulpmiddelen Harting-Bank. Braaksma & Roos Architectenbureau maakt het ontwerp voor de herbestemming en streeft naar een duurzame oplossing met de ambitie het BENG-niveau (Bijna Energie Neutraal Gebouw) te bereiken.

Van anoniem pand tot oriëntatiepunt

Hoewel het bestaande pand weinig architectonische kwaliteiten heeft, heeft het wel een interessante gelaagde gevel met een bakstenen plint en witte betonnen kozijnkaders. De blauwe dakrand van geprofileerde aluminiumplaat lijkt later te zijn toegevoegd en zal worden verwijderd en vervangen door een prominente nieuwe verdieping. Door deze verdieping recht door te trekken over de ‘inham’ in de zuidpunt van het gebouw, ontstaat een overkapping en accentuering van de nieuwe hoofdentree. De glazen pui van de entree heeft een hoogte van twee verdiepingen waardoor de entreehal als groot uithangbord functioneert en de relatie tussen binnen en buiten wordt verbeterd. In de noordoosthoek van het gebouw, die uitsteekt tot in het hart van de Saturnusstraat, komt een nieuwe entree, die de zichtbaarheid vanuit de ontsluitingsweg versterkt met een uitnodigend gebaar.

Een groene kade

De gevel aan de waterkant op de begane grond wordt teruggelegd en transparant uitgevoerd, om de relatie met het water te versterken en een doorgaande looproute langs de kade mogelijk te maken. Het gebied langs de kade wordt ingericht met trappen en zitplekken waarvan zowel gebruikers van De Titaan als passanten gebruik kunnen maken. Anders dan langs de kaden is deze verblijfsplek vooral groen van karakter. Het voorgebied bij de hoofdentree is via een tribunetrap verbonden met het kadeniveau en kan hiermee bijeenkomsten of presentaties in de open lucht faciliteren.

Licht en ruimtelijkheid in het hart van het gebouw

Het publieke karakter van de kade wordt doorgezet tot in het kloppend hart van het gebouw. In de midden zone ontstaat een gemeenschappelijk gebied met ruimte voor verschillende soorten werkplekken waar ook flexwerkers een plek kunnen vinden. Vides en daklichten zorgen voor licht en contact tussen de verschillende verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich hier het café, naast een centrale tribunetrap die uitnodigt tot ontmoeten en tot het geven van presentaties. Rondom het sociale hart van het gebouw bevinden zich langs de gevels de meer afgesloten kantoren van de startups.

Circulariteit en energie

Het circulaire karakter komt onder andere tot uiting in het hergebruik van de aanwezige stalen binnenkozijnen die kenmerkend zijn voor de oorspronkelijke bouwperiode. Verder wordt een deel van de staalconstructie van het bestaande dak ingezet rondom de nieuwe vide en als bar in de centrale hal. Houten vloerbalken en houten binnenkozijnen worden verzaagd en komen terug als hekwerken langs vides en trappen. De nieuwe betonvloeren worden monolytisch afgewerkt zodat geen extra vloerafwerking nodig is. De nieuwe binnenwanden worden opgebouwd uit houten stijl- en regelwerk met bio-based beplating die geschroefd worden aangebracht; zo kunnen de onderdelen bij verplaatsing of sloop eenvoudig opnieuw worden hergebruikt.

Om te kunnen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) richtlijnen worden alle bestaande gevels aan de binnenzijde geïsoleerd en worden alle kozijnen vernieuwd. De extra toegevoegde verdieping wordt uiteraard volgens nieuwbouweisen opgezet en het gehele gebouw wordt verwarmd door warmtepompen in combinatie met luchtverwarming. Het volledige dak inclusief dakrand wordt voorzien van zonnepanelen die het overgrote deel van de energieopwekking voor hun rekening nemen.