Eiffelgebouw, Maastricht
Kloppend hart van het nieuwe Sphinx-kwartier

Van een gesloten fabriek naar een open en gastvrije schakel in de stad

De transformatie van het Eiffelgebouw in Maastricht nadert haar voltooiing. Het voormalige fabrieksgebouw wordt na tien jaar leegstand herontwikkeld tot locatie van The Student Hotel, loftwoningen, kantoorruimten en publiekstoegankelijke functies. Van een gesloten industrieel complex verandert De Eiffel in een open en gastvrij hart van het nieuwe Sphinxkwartier. Braaksma & Roos Architectenbureau begeleidt het complexe casco-herstel en coördineert de herontwikkeling van het gebouw.

Een wit icoon van buiten, een ruw industrieel beeld van binnen

De ellenlange fabrieksvloeren vormen de belangrijkste ruimtelijke kwaliteit van het Eiffelgebouw. Voor een optimaal programma moet het complex deels verkaveld worden, maar in de openbaar toegankelijke ruimten blijven de lange zichtlijnen beleefbaar. Patina en gebruikssporen worden gekoesterd in het interieur, dat een ruwe en onafgewerkte industriële uitstraling zal hebben. Aan de buitenzijde wordt het gebouw geïsoleerd met behoud van het iconische witte gevelbeeld. De kers op de taart is de omvangrijke nieuwe skybar op het gebouw, die een indrukwekkend uitzicht over de hele stad biedt.

 

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Belvédère WOM
Datum:
2014 - 2017
Omvang:
33.000 m2
Status:
Rijksmonument
Programma:
The Student Hotel, loftwoningen, kantoorruimten, e.a.
Locatie:
Maastricht
Fotografie:
Jonathan Vos