Lijsterbesstraat, Den Haag
Van observatiehuis naar appartementen

14 unieke appartementen

Aan de Lijsterbesstraat in Den Haag staat het voormalige “observatiehuis”, een pand dat in 1916 werd gebouwd voor de opvang en heropvoeding van moeilijk te handhaven jongens. In opdracht van woningbouwvereniging HV1854 realiseerde Braaksma & Roos Architectenbureau het plan voor herontwikkeling voor dit bijzondere gebouw tot 14 unieke appartementen. Van de 10 tweekamerwoningen en 4 driekamerwoningen heeft niet een dezelfde plattegrond. De woningen worden gekenmerkt door hoge plafonds en grote ramen die veel licht binnen laten. In de kapwoningen zijn de oorspronkelijke houten spanten volledig in het zicht gelaten.

In oude luister

Ondanks dat het markante pand geen monumentale status heeft, had de opdrachtgever de wens om het op een zorgvuldige manier te renoveren. Het metselwerk verkeerde in een slechte staat van onderhoud en is nauwkeurig gerestaureerd. De oude, houten ramen zijn vervangen voor een nieuwe variant met een ambachtelijke detaillering. Ook de nieuwe dakkapellen zijn uitgevoerd naar het oorspronkelijke ontwerp. Om het pand te laten voldoen aan de moderne klimaateisen zijn verschillende maatregelen genomen op een zo onopvallende manier. Zo zijn de nieuwe ventilatieroosters volledig uit het zicht verwerkt in de bovendorpels van de ramen in de voorgevel. Als kers op de taart hebben wij het karakteristieke torentje op het dak, dat in het verleden was verwijderd, in ere hersteld.

 

 

Een tweede voorzijde

Door de vele verbouwingen in het verleden was de achterzijde van het gebouw erg verrommeld geraakt. In het ontwerp is de achterzijde tot een tweede voorzijde getransformeerd, waarbij de rust in het gevelbeeld is hersteld. Door verhoogde terrassen te creëren hebben de appartementen op de begane grond riante tuinen gekregen. Op de verdieping zijn voor alle woningen brede balkons gerealiseerd.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Koninklijke Haagse Woningbouwvereniging van 1854
Datum :
2016 - heden
Omvang:
1.200 m2
Programma:
14 appartementen - sociale huur
Locatie:
Den Haag
Aannemer:
Bakels + Ouwerkerk Bouwgroep
Constructeur:
Bureau Broersma
Adv. installaties:
VIAC Adviseurs