Nutsschool, Den Haag
Revitalisatie van een basisschool in Zorgvliet

Een basisschool met huiselijke sfeer

De Nutsschool Zorgvliet in Den Haag ziet er uit als een woning die zich nauwelijks onderscheidt van de andere villa’s in de buurt. Al sinds 1950 is in de voormalige villa van graaf Schimmelpenninck een basisschool gevestigd – de globale indeling van de villa met lokalen rond een hal in het hoofdvolume bleef hierbij in hoofdzet bewaard. Wel werden twee nieuwe lokalen bijgebouwd. Ruim vijftig jaar later – na verschillende verbouwingen – was het
gebouw toe aan een grondige revitalisatie. De school was zeer ontevreden over de kleine, hokkerige ruimten, de slechte ventilatie en achterstallig onderhoud. Braaksma & Roos heeft een haalbaarheidsonderzoek voor de school verricht waarbij de afweging is gemaakt tussen sloop-nieuwbouw en renovatie-uitbreiding. Er is gekozen voor de laatste optie. Ons team heeft de school tijdens een intensieve renovatie aangepast aan de nieuwe onderwijswensen. Met de uitvoering van dit project is een helder en overzichtelijk schoolgebouw ontstaan in de geest en overeenkomst met het karakter van de villa.

Projectgegevens

Opdrachtgever :
Nutsbasisschool Zorgvliet Den Haag
Datum:
2006
Omvang:
1.530 m2
Programma:
Onderwijslokalen, remedial teaching, zelfstandige werkplekken
Status:
Beschermd stadsgezicht
Fotografie:
Arjen Veldt