Parc Broekhuizen, Leersum
Een klassiek landgoed met creatieve allure

In december 2016 is het monumentale Parc Broekhuizen in Leersum officieel heropend na een lange periode van leegstand. Het hoofdhuis met bijgebouwen is door Braaksma & Roos Architectenbureau, interieurarchitect Judith van Mourik en RAB herontwikkeld tot luxe hotel, twee restaurants en evenementenlocatie met een moderne touch. Met de transformatie is het landgoed weer toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

De opgave

Een duurzame exploitatie van een hoogwaardig monument

Vanaf de millenniumwisseling stond landhuis Broekhuizen leeg, nadat de laatste eigenaar het had verlaten. Pas in 2011 werd het aangekocht door een particulier, die de bijzondere cultuurhistorische en economische waarde ervan inzag en vastbesloten was om het landgoed weer tot een cultureel middelpunt te maken. De eigenaar richtte daartoe de B.V. Van Nellestyn op en benaderde Braaksma & Roos Architectenbureau en RAB om verschillende mogelijkheden voor herbestemming te onderzoeken. De optimale balans tussen een duurzame exploitatie en de bijzondere kwaliteiten van het landgoed vonden wij in een hoogwaardige feest- en vergaderlocatie met een restaurant en een kleinschalig luxe boutiquehotel.

Analyse

Een onlosmakelijke eenheid

Landgoed Broekhuizen is een van de mooiste voorbeelden van romantische landgoederen in Nederland. De huidige aanleg en verschijningsvorm van het hoofdhuis, de bijgebouwen en het landschap dateert uit het einde van de 18e eeuw. Landschap en gebouwen zijn duidelijk als één concept ontworpen. Vanuit het hoofdhuis lopen lange zichtlijnen die doorkijkjes bieden op de boerderij, het koetshuis en de oranjerie. Achter de oranjerie bevond zich oorspronkelijk nog een grote ommuurde moestuin met een ronde vijver.

Onze visie

Eén landgoed, één herontwikkeling

Deze onlosmakelijke eenheid van het landschap en de gebouwen vormt het absolute uitgangspunt bij de herontwikkeling van het landgoed. De opdrachtgever wilde het hart van het landgoed met de transformatie weer tot leven laten komen en voor iedereen toegankelijk maken. Met het creatieve en eigenzinnige horeca-concept is dit doel bereikt. Het hoofdhuis is het hoofdmoment op het landgoed, met restaurant Voltaire en 14 luxe suites. De bijgebouwen ondersteunen het hoofdhuis met functies voor een breder publiek en voor uiteenlopende evenementen – zoals het een tweede restaurant in de voormalige boerderij en feestlocatie met nog 8 suites in het koetshuis.

Het resultaat

Allure met een creatieve twist

In het hoofdhuis sluit het nieuwe programma vrijwel naadloos aan op de bestaande structuur. Zo zijn het restaurant en de vergaderruimten ondergebracht in de oorspronkelijke representatieve ruimten op de begane grond en de stijlkamers op de bel-etage. De exclusieve hotelkamers bevinden zich op de tweede verdieping en in de kap, waar zich vroeger de slaap- en dienstvertrekken bevonden. Het gebouw ademt nog steeds de sfeer van een historisch landhuis, maar de designmeubelen en verlichting maken het hotel onmiskenbaar van nu. Het interieur van Judith van Mourik combineert de historische uitstraling met eigentijds design en hoogwaardige materialen: allure met een creatieve twist.

Grove ingrepen voor een optimale beleving

De hoeveelheid installaties die in het hoofdhuis zijn verwerkt is onvoorstelbaar. Er was geen structuur aanwezig om de nieuwe, moderne techniek in te passen. Ventilatie, koeling, data, elektra – al deze installaties leggen een enorm beslag op het gebouw. Kanalen en schachten zijn met chirurgische precisie in de vloeren en wanden ingeweven en geen leiding legt een rechte weg door het gebouw af. Alles met het doel om de betovering van het hoofdhuis en de monumentale structuur zoveel mogelijk intact te laten.

Het landschap

Van eigen land

Samen met de landschapsarchitect is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid, routing over het terrein en parkeergelegenheid. Tussen de auto’s op het nieuwe parkeerterrein ter plaatse van de oorspronkelijke boomgaard zullen in de toekomst weer mooie grote bomen groeien. Ook de moestuin wordt weer in ere hersteld, vanuit de boerderij kijkt men dan weer uit over de gewassen die in eigen keuken zullen worden gebruikt.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Van Nellestyn B.V.
Gebruiker:
Parc Broekhuizen
Locatie:
Leersum
Datum:
2012 - 2016
Status:
Rijksmonument
Omvang:
3.000 m2, 5 hectare grond
Programma:
hotel, restaurant, vergader-, feest- en trouwlocatie
Interieur:
Judith van Mourik
Landschap:
Bleeker en Nauta
Projectleiding:
RAB
Adv. Install. :
Berkhof Boerboom Pothoven
Adv. bouwfys. :
LBP Sight
Aannemer:
Koninklijke Woudenberg
Fotografie:
Arjen Veldt