Villa Carnegie, Den Haag
Een spannend spel tussen oud en nieuw

Van kantoor naar appartementenvilla

Op een unieke, groene locatie in het hart van de Haagse binnenstad heeft Braaksma & Roos Architectenbureau een transparante appartementenvilla ontworpen. Het karakteristieke begin 20e-eeuwse kantoorpand wordt herontwikkeld en uitgebreid tot 9 luxe appartementen met een ondergrondse parkeergarage. Een krachtig ontwerp waarin een spannend spel ontstaat tussen oud en nieuw. Uitgangspunt is om de bijzondere kwaliteiten van het gebouw opnieuw in te zetten. Zo wordt de villa weer “het mooiste meisje van de klas”.

Het mooiste meisje van de klas

In de bestaande villa worden de nieuwe woningen ingedeeld op de oorspronkelijke klassieke structuur, met een reeks aaneengeschakelde ruimten die verbonden worden door lange enfilades. Nieuwe buitenruimten worden op een natuurlijke manier ingepast in het gevelbeeld. De nieuwe uitbreiding krijgt een lichte en transparante uitstraling met uitkragende balkons en stalen shutters voor grote glazen puien. De materialisatie in staal en glas en het kleurgebruik – donkere lichte bronstinten –  creëren dynamiek en diepte in het gevelbeeld.

 

Relatie tussen villa en groen

De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex – zowel het bestaande gebouw als de nieuwe uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de groene omgeving. In nauwe samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers is een integraal ontwerp voor de buitenruimte ontwikkeld dat wordt gekenmerkt door de monumentale bomen en kruidenperken, het collectieve beschutte terras en de langgerekte vijver waaronder zich de inrit naar de parkeergarage met 18 plaatsen en individuele berging bevindt.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
RBR Real Estate B.V.
Datum:
2016 - heden
Status:
Beschermd Stadsgezicht
Omvang:
4.164 m2
Programma:
9 luxe appartementen
Locatie:
Den Haag
Impressies:
Masccompany