Villa Plasserwaard, Wageningen
Duurzame woning naast de steenoven

Open en transparant

Ter plaatse van de voormalige bazenwoning naast Steenoven Plasserwaard  heeft Braaksma & Roos Architectenbureau een transparante, duurzame villa gerealiseerd. De woning bestaat uit natuurlijke en robuuste materialen als hout, baksteen, staal en zink – passend in de groene omgeving en bij de industriële uitstraling van het monument. De grote raamvlakken aan drie zijden van het gebouw laten de binnenruimten vloeiend overgaan in het landschap. Binnen is de villa open, alle ruimten zijn met elkaar verbonden.

Heatpipes en grijswater

Naast de standaard isolatie van muren, daken en vloeren bevatten de kozijnen een isolatielaag gemaakt van duurzame isolerende houtsoorten. Samen met triplexglas en de luchtafdichting rondom het kozijn is een tochtdicht systeem gecreëerd. Een warmte-terugwinunit zorgt voor 90% van de warmteoverdracht. ‘s Nachts en ’s zomers wordt lucht via een bypass aangevoerd en wordt de woning juist gekoeld. ‘Heatpipes’ op het zinken dak zijn gevuld met water dat door de zon wordt opgewarmd en zorgen voor verwarmd tap- en verwarmingswater. Zelfs de toiletten in de villa zijn duurzaam – zij worden doorgespoeld met grijswater.

Projectgegevens

Opdrachtgever :
Particulier
Datum:
2015
Omvang:
279 m2
Programma:
wonen
Locatie:
Wageningen