Landgoed Broekhuizen, Leersum



Op 1 december 2016 is het monumentale Parc Broekhuizen in Leersum officieel heropend. Het hoofdhuis met bijgebouwen is door Braaksma & Roos Architenbureau, RAB en interieurarchitect Judith van Mourik herontwikkeld tot hotel, twee restaurants en evenementenlocatie met een moderne touch. Met de transformatie is het landgoed weer toegankelijk voor een breed publiek.


 

De visie: één landgoed - één herontwikkeling


Landgoed Broekhuizen is een van de mooiste voorbeelden van romantische landgoederen in Nederland. Het landschap en de gebouwen zijn duidelijk als één concept ontworpen en vormen een onlosmakelijke eenheid. Vanuit het hoofdhuis lopen lange zichtlijnen die doorkijkjes bieden op de boerderij, het koetshuis en de orangerie. In het masterplan van Braaksma & Roos Architectenbureau vormt deze eenheid het absolute uitgangspunt voor de herontwikkeling. Het nieuwe programma is zorgvuldig gekozen - een optimale balans tussen een duurzame, kansrijke exploitatie en de kernwaarden van het monument.

 

Een hotel en restauratie met creatieve allure


Het hoofdhuis is getransformeerd tot hotel en restaurant van topchef Marco Westmaas. Het nieuwe programma sluit naadloos aan op de monumentale structuur van het gebouw. De begane grond, waar zich vroeger de keuken en personeelsruimten bevonden, biedt nu ruimte aan zinnenprikkelend restaurant Voltaire. De voorn ame sitjlkamers op de bel-etage vormen hoogwaardige vergader- en trouwzalen. De slaapvertrekken op de bovenste verdiepingen zijn getransformeerd tot veertien exclusieve hotelkamers. Je hebt nog steeds het gevoel dat je in een historisch landhuis te gast bent, maar de designmeubelen en verlichting maken het onmiskenbaar van nu. Het interieur van Judith van Mourik combineert de historische uitstraling met eigentijds design en hoogwaardige materialen: allure met een creatieve twist.

 

Grove ingrepen voor een optimale beleving


De hoeveelheid installaties die in het monumentale gebouw zijn verwerkt is onvoorstelbaar. In het hoofdhuis was geen structuur aanwezig om de nieuwe, moderne techniek in te passen; ventilatie, koeling, data, elektra - al deze installaties leggen een enorm beslag op het gebouw. Kanalen en schachten zijn met chirurgische precisie in de vloeren en wanden ingeweven en geen leiding legt een rechte weg door het gebouw af. Alles met het doel om de betovering van het hoofdhuis en de monumentale structuur zoveel mogelijk intact te laten.

 

De bijgebouwen en het landschap


In de boerderij opent chef Westmaas volgend jaar restaurant Yard, waar de gerechten op houtskool worden klaargemaakt. Het voormalige koetshuis wordt een hoogwaardige feestlocatie met nog acht hotelkamers op de verdieping en fenomenaal uitzicht op het hoofdhuis. Samen met de landschapsarchitect is veel aandacht besteed aan het verbeteren van de bereikbaarheid, routing over het terrein en parkeergelegenheid. Tussen de auto's op het nieuwe parkeerterrein ter plaatse van de oorspronkelijke boomgaard, zullen in de toekomst weer mooie grote bomen groeien. Ook de moestuin wordt weer in ere hersteld. Vanuit de boerderij kijkt men dan weer uit over de gewassen die in eigen keuken zullen worden gebruikt.

 

Bekijk hier de website van Parc Broekhuizen!
Fotografie: Arjen Veldt