Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen



  



Grootschalige restauratie en renovatie


In oktober 2015 is de tweede fase van de grootscheepse restauratie en renovatie van Concertgebouw de Vereeniging afgerond. Sinds 2011 ontwikkelt Braaksma & Roos Architectenbureau samen met de Gemeente Nijmegen en Keizer Karel Podia een integraal masterplan voor zowel het in- als exterieur van het Rijksmonument.


Waardevolste erfgoed van Nijmegen


Het concertgebouw van Oscar Leeuw behoort door de akoestische kwaliteiten van de Grote zaal tot de top concertzalen van Europa en wordt door toonaangevende musici uit binnen- en buitenland in één adem genoemd met het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen. De Vereeniging behoort tot het waardevolste cultureel erfgoed van Nijmegen. Het gebouw werd in 1914 ontworpen in de stijl van het rationalisme met bijzondere kenmerken van Art Nouveau en Art Deco. Het is een waar Gesamtkunstwerk van architectuur, smeedkunst, schilder- en glazernierkunst.

 

Herstel van ruimtelijkheid en transparantie 


Door de verschillende verbouwingen in de afgelopen 100 jaar zijn de oorspronkelijke kwaliteiten van het gebouw grotendeels verloren gegaan. Het door B&R ontwikkelde masterplan is niet gericht op reconstructie van het oorspronkelijke ontwerp maar geënt op continuïteit; een duurzame toekomst voor De Vereeniging betekent nieuwe klimaat- en toneelinstallaties en optimalisatie van de akoestiek in de Grote Zaal, herstel van ruimtelijkheid en transparantie. De voorgevel, entree, vestibule, het Grand Café en de voorgevel hebben weer een open uitstraling gekregen en het gebouw ademt de grandeur zoals Oscar Leeuw een eeuw geleden bedoeld had. De publieksfaciliteiten zijn verbeterd door het ontwerp van een nieuwe ondergrondse garderobe en sanitaire voorzieningen.

Meer weten over dit bijzondere project?

Het veelkleurige palet van Oscar Leeuw
Herstel van transparantie: het nieuwe hart van De Vereeniging
De Vereeniging: akoestiek als erfgoedwaarde
Bekijk hier de video over de transformatie!




Fotografie: Arjen Veldt