Villa Carnegie, Den Haag



Het mooiste meisje van de klas


Tegenover het Vredespaleis, midden in de Haagse ambassadewijk en aan de rand van Park Zorgvliet ligt de statige vrijstaande villa aan Carnegielaan 1. Door de verschillende verbouwingen en ongelukkige uitbreidingen de afgelopen decennia is het pand min of meer verdubbeld in grootte maar heeft het z'n karakteristieke uitstraling grotendeels verloren. Een belangrijk ontwerpuitgangspunt bij de herontwikkeling van het bestaande pand is dan ook om de bijzondere kwaliteiten van de villa opnieuw in te zetten. De nieuwe woningindeling wordt gebaseerd op de oorspronkelijke klassieke structuur van het pand met een reeks aaneengeschakelde ruimten die worden verbonden door een lange enfilade. Nieuwe buitenruimten zijn op een natuurlijke manier ingepast in het gevelbeeld. Zo wordt de villa weer het "mooiste meisje van de klas".

 

Transparant en gelaagd in combinatie met statig en klassiek


Ter plaatse van de vroegere aanbouw aan de villa wordt een nieuwe uitbreiding gerealiseerd.Het ontwerp, dat in grootte gelijk is aan de villa, heeft een bijzonder licht en gelaagd karakter met de uitkragende balkons en de stalen shutters voor grote glazen schuifpuien. Hierdoor krijgt het ontwerp van binnenuit een mooie transparantie naar de groene omgeving maar biedt het ook een hoge mate van privacy voor de bewoners van de appartementen. De materialisatie in staal en glas en het kleurgebruik - donkere en lichte bronstinten - creëert dynamiek en diepte in het gevelbeeld. Het ontwerp harmonieert met de villa maar gaat tegelijkertijd een spannend spel aan met de statige, klassieke uitstraling van het bestaande gebouw. Er is zowel een duidelijke scheiding als een natuurlijke verbinding en versmelting tussen de twee gebouwdelen. De ruimten van de 9 verschillende appartementen lopen vloeiend over van bestaand naar nieuw.

 

Relatie tussen gebouw en tuin


De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex - zowel het bestaande gebouw als de nieuwe uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de groene omgeving. In nauwe samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers is een integraal ontwerp voor de buitenruimte ontwikkeld dat wordt gekenmerkt door de monumentale bomen en kruidenperken, het collectieve beschutte terras en de langgerekte vijver waaronder zich de inrit naar de parkeergarage met 18 plaatsen en individuele berging bevindt.

 

Meer weten? Bezoek de website van Carnegie - The Hague!