Transformatie Station Delft in volle gang!

Het oude stationsgebouw van Delft staat in de steigers en de bouw is in volle gang! Het enige overgebleven historische gebouw in de spoorzone wordt in oude glorie hersteld en getransformeerd tot een bruisende horeca-hotspot met een restaurant, een wijnbar, een espressobar en een levendig terras aan het nieuwe park Spoorloos. Braaksma & Roos Architectenbureau neemt u mee op de bouw.

Heldere structuur

Het open karakter van de horecabestemming maakt het mogelijk de oorspronkelijke hoofdopzet van het gebouw opnieuw te benadrukken. De centrale ontvangsthal zal straks weer het dynamische hart van het station zijn met een bar en open keuken. In de voormalige wachtruimten kan men lunchen en dineren en de achtergevel zal een tweede voorzijde worden met een terras en een nieuwe eigentijdse “perronoverkapping”, als knipoog naar het verleden. De verdieping en kap van het gebouw, oorspronkelijk gebruikt als dienstwoningen van de stationschef en -opzichter, worden getransformeerd tot lichte werkruimten, ontsloten door een eigen entree.

Een nieuw perron

In de oorspronkelijke opzet vormde het stationsgebouw een schakel tussen het voorplein en het perron. De voorgevel kende drie toegangen, terwijl de gevel aan de perronzijde 13 verschillende toegangen kende – vanuit de wachtruimten in de noordelijke vleugel maar ook vanuit de verschillende dienstruimten in de zuidelijke vleugel. Door in het nieuwe ontwerp alle oorspronkelijke doorgangen opnieuw te openen naar de serre en het terras, wordt de relatie tussen de binnenruimten en het nieuwe park versterkt. Om de beleving van het oorspronkelijke perron te versterken, wordt de serre uitgevoerd met markante stalen spanten en een transparante gevel. Doel is om de bestrating van het park te laten doorlopen in de serre.

Sporen uit het verleden

In de voormalige entreehal zullen de oorspronkelijke gestucte cassettenplafonds uit 1885 weer goed zichtbaar zijn. Achter de Delftsblauwe wand uit de jaren ’60 ter plaatse van de voormalige loketten, komt een open keuken. De grote openingen van de loketten blijven open en bieden direct zicht in de keuken van het restaurant: het hart van het gebouw. Voor het kunstwerk “De gezellige drukte die op een perron kan heersen” van Nico Wijnberg is een nieuwe plek ontworpen met een verbeterde kadrering.

Oude en nieuwe materialen

Door middel van kleurenonderzoek en het bestuderen van historisch beeldmateriaal konden de oorspronkelijke kleurafwerkingen worden bepaald. Alle kozijnen en oude deuren worden in originele staat en kleur teruggebracht. De nieuwe toevoegingen, hoofdzakelijk uitgevoerd in staal, glas en aluminium, worden hierop afgestemd.