achter de schermen bij stadstheater
De bouwhekken staan, het theater is leeggemaakt en ingepakt – klaar voor een nieuw hoofdstuk. De eerste stripwerkzaamheden zijn begonnen. Voorlopig gaan de lichten uit, maar straks zullen ze opnieuw schitteren in een compleet vernieuwd theater. Terwijl het ontwerpteam druk bezig is met de laatste details van het definitieve ontwerp, beleven we een bijzonder moment in de levensloop van dit iconische gebouw. Alles is in stilte vastgelegd, alsof het theater even op adem komt. Het ontwerpteam – Braaksma & Roos, Civic en Arup – neemt je mee achter de schermen en vertelt hoe het Stadstheater eruit zal zien in de nabije toekomst!
Verwelkomend theater
De aanblik van het gebouw zal straks veranderen, met het monument in de hoofdrol. De aanbouw uit de jaren ’70 introduceerde een nieuwe entree voor het gebouw, maar niet heel sierlijk. Architect Christina: “De aanbouw houdt het gebouw eigenlijk een beetje in een wurggreep”. De oorspronkelijke ingang wordt in ere hersteld, zodat bezoekers straks door één van de mooiste delen van het theater naar binnen lopen. De historische deuren, die jarenlang waren dichtgezet met reclamepanelen, krijgen geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp hun glans terug. Eenmaal binnen, loop je via de garderobe door naar de grote foyer op de eerste verdieping. De oude aanbouw maakt plaats voor een moderne uitbreiding die op maat aansluit en ruimte laat voor het monument.
Nieuwe Grote Zaal
De Grote Zaal krijgt een volledige make-over. De zaal wordt straks voorzien van een lichte helling, zodat iedereen een optimaal zicht heeft, ongeacht waar je zit. “Tegelijk willen we dat intieme, knusse gevoel van de huidige zaal behouden, met die prachtige omarming van de balkons,” vertelt architect Gert van Civic. De iconische blauwe stoelen maken hun terugkeer, maar in een vernieuwde vorm. De stof van de oude stoelen is nog in uitstekende staat en wordt hergebruikt als onderdeel van ons duurzame oogstplan. Ook de houten vloeren van de beide zalen krijgen een tweede leven in de nieuwe Grote Zaal. De kenmerkende messing details, zoals de plafondarmaturen, worden zorgvuldig opgeslagen en keren straks weer terug in het gebouw. Daarnaast wordt de oude balkonfoyer compleet vernieuwd. “Deze was oorspronkelijk eenvoudig ontworpen voor het minder welgestelde publiek, maar nu werken we aan een feestelijk theater voor iedereen. Het voelt bijna als een democratiseringsproces,” voegt Christina toe.
De Feniksfoyer
De Feniksfoyer is een begrip in Arnhem en nog altijd een stijlvolle ruimte. Oorspronkelijke architect Brons gebruikte in het hele gebouw horizontale gebaren, zoals ook hier in de lambrisering te zien is. “Dit concept omarmen we. Deze menselijke maat brengen we in het hele theater weer tot leven,” legt Christina uit. “Op dit moment trekt het blauwe gordijn alle aandacht, terwijl de rest van de ruimte wat wegvalt. Dat gaan we anders doen. De foyer wordt opnieuw een sfeervolle plek om te verblijven, precies zoals Brons het ooit bedoeld had – maar dan in een modern jasje.” Ooit lag er een zalmroze tapijt in deze ruimte, dat later werd vervangen door een houten vloer, wat de akoestiek geen goed deed. Straks komt er weer tapijt, dit keer van vinyl, wat zowel de sfeer als het geluid zal verbeteren.
Kleine Zaal
De Kleine Zaal wordt volledig vernieuwd in het ontwerp voor de renovatie, en dat is hard nodig. Een van de grootste uitdagingen is de huidige logistiek rondom de zaal. Deze foto laat duidelijk zien hoe rommelig het nu is. “Decors moeten nu via een gammel en te klein liftje naar het podium,” zegt Gert. Bovendien is de zaal eigenlijk te klein voor het huidige programma. In het vernieuwde theater wordt de interne logistiek – zowel voor de bezoekers als personeel en artiest – de ruggengraat van het theater.
In de visie voor het vernieuwde Stadstheater zal het gebouw een vitale rol spelen als verbinder in het gebied. Nu keert het de rug naar de Waalse Kerk, maar dat gaat veranderen. Straks kijk je vanaf de vergroende straat recht de foyerruimte richting de Kleine Zaal in en vice versa.