bouw cruquius paviljoen van start!


Afgelopen vrijdag was het zo ver – de officiële aftrap voor de bouw van het nieuwe Cruquius paviljoen! Een grote mijlpaal in een project dat voor ons bureau al in 2011 begon. Het nieuwe paviljoen brengt de collecties van Cruquius Museum en Historisch Museum Haarlemmermeer samen op één locatie. Daarmee kan de Haarlemmermeerse geschiedenis van 2000 jaar land, water en lucht integraal verteld worden in het Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius is een plek die herinnert aan de strijd tegen het water en sinds 1934 een vaste waarde binnen het Nederlandse culturele erfgoed. De bouw van het Cruquiuspaviljoen biedt de mogelijkheid om het Historisch Museum Haarlemmermeer, Gemaal De Cruquius en Theehuis Cruquius op één locatie te combineren tot een museum. Straks laat het niet alleen de geschiedenis van de strijd tegen het water en de ontstaansgeschiedenis van gemeente Haarlemmermeer zien, maar wordt ook de toekomst van waterbeheersing beter belicht. Lees hier meer over dit project.

Proces

Na de toegewezen omgevingsvergunning in 2022 is een jaar later Kernbouw geselecteerd als uitvoerder van de nieuwbouw. De sloop- en bouwwerkzaamheden starten in december 2023.