Braaksma & Roos en Kraaijvanger aan de slag voor het World Food Centre!

Op het voormalige kazerneterrein in Ede aan de rand van de groene veluwe verrijst de nieuwe Experience van het World Food Center (WFC). Een bruisend centrum in het teken van vragen als; hoe voeden we straks tien miljard mensen op een manier die de aarde niet uitput? En hoe produceren we voedsel op een verantwoorde manier die in evenwicht is met de natuur?

Samen met Kraaijvanger Architects zal Braaksma & Roos Architectenbureau zowel de monumentale kazerne als het nieuw te bouwen gebouw achter de kazerne vorm gaan geven. Een belangrijke opdracht is het versterken van de historische kwaliteiten van de kazerne met de nieuwbouw. In totaal bedraagt de oppervlakte van het ensemble ruim 6.000 m2. Een prachtige opgave waarin de gebundelde krachten van de Rotterdams/Haagse combinatie een winnende formule zijn gebleken!


Een inspirerende visie

In de eindbeoordeling presenteerden 5 architecten(combinaties) hun visie op het ontwerp van het gebouw. Kraaijvanger en Braaksma & Roos kwamen met hun visie, kwaliteit en prijs als winnaars uit de bus. “De architecten hebben een sterke visie op hoe grote bezoekersstromen op een verantwoorde manier door een gebouw te leiden. En dat zonder in te leveren op de geweldige beleving die we de bezoeker straks willen geven”, aldus Paul Stevens die namens de Stichting WFC Experience het bouwproces begeleidt.

Onze visie stelt dat het gebouw, naast een optimale huisvesting voor de Experience méér kan bieden. Het kan de nieuwe kennishuiskamer van de regio worden, waar iedereen zich vrij voelt om naar binnen te lopen. Het wordt een maximaal publiekelijk gebouw waar je alles over voedsel kan zien, ruiken, proeven en ontdekken in de breedste zin van het woord. De visie voorziet in een nieuwe plek in de regio Food valley waar Nederland haar toonaangevende rol op het gebied van werken aan de voedselvoorziening van morgen kan tonen aan een breder publiek.

Een tweede punt van aandacht is de verbinding van de nieuwbouw met de monumentale Mauritskazerne. De nieuwe aanvulling zal een zorvuldige adaptatie van het monument worden, waarin er een afgewogen balans is tussen oud en nieuw.

Divers en flexibel ontwerp

In de visie ligt de nadruk op flexibiliteit en de verschillende mogelijkheden die het gebouw kan vervullen. Families kunnen voor een uitje terecht in de Experience, wetenschappers komen er samen voor congressen en bewoners van Ede ontmoeten elkaar in het nieuwe restaurant of bij één van de food festivals die er georganiseerd zullen worden. De WFC Experience gaat een belangrijke rol spelen als vliegwiel voor de totale gebiedsontwikkeling rondom de Experience. Een nieuw intercity station, 600 woningen en minimaal 50.000m2 kantoren voor foodbedrijven die de komende jaren op het voormalige kazerneterrein Maurits Zuid gebouwd gaan worden..

Een goede samenwerking met de verschillende stakeholders is essentieel. Het proces moet immers nog beginnen! Een goed begrip voor elkaars belangen is een absolute voorwaarde om de opdrachtgever Stichting WFC Experience en stakeholders zoals overheden, exploitant, ontwerpers, ontwikkelaars en bouwers met elkaar te verbinden. Kraaijvanger Architects gaat hiervoor zijn “Design Thinking” methode inzetten waarmee de laatste jaren veel gewerkt is. In dit proces wordt intensief en spelenderwijs samengewerkt aan ontwerp oplossingen. In de maand september starten de ontwerp werkzaamheden. De Experience zal eind 2023 haar deuren openen..