bureau excursie naar gent


In het zonnige weekend van 16 en 17 juni verzamelde het B&R team zich voor de tweedaagse excursie naar de zuiderburen, Gent it is! Een korte maar krachtige trip gevuld met wervelende Belgische architectuur, cultuur, historie, sightseeing en lekker eten. We nemen je graag mee in de B&R-gids voor architectuur-hoogtepunten van Gent en omgeving.

Vrijdag, 08:15

Net niet stipt rijdt de bus om iets over half 9 de Haagse binnenstad uit. Met een rijk programma kijken de meeste collega’s nog eens naar één van de te bezoeken projecten waar hij of zij later dit weekend iets over zal vertellen. Om half 12 komen we aan bij het Balenmagazijn. Een bijzonder sober voormalig katoenbalen magazijn dat middels enkele rake ingrepen is getransformeerd tot ontmoetingsplek en bovenal – restaurant voor onze lunch! De vindingrijke programmering va  het gebouw laat de bestaande constructie zo veel mogelijk in tact. Een inspirerende kick-off van de tour.

13:00

De tour verplaatst zich naar het zuiden van de stad, om daar te voet verder te gaan over de Bijlokesite. Een plek in volle ontwikkeling waar alle Gentse cultuur zich steeds meer concentreert. Het omvangrijke terrein is gevuld met indrukwekkende gebouwen uit verschillende tijdslagen. We bezoeken Muziekcentrum De Bijloke; een oude ziekenzaal van het voormalig Abdijziekenhuis. Afkomstig uit de 13e eeuw dwingt de tot concertzaal getransformeerde ruimte direct de stilte van iedere bezoeker af, met het indrukwekkende houten dak. Met onze neus in de boter treffen we een masterclass in uitvoering en genieten we mee van oude klassiekers. Ondertussen fluisteren Jeff Howarth en Jef Driesen van DRDH hun interessante ontwerpafwegingen door de zaal. Een absolute aanrader.

Via een speels ontwerp van De Vylder Vinck Taillieu voor het Ballet C de la B loop je gemakkelijk richting de beroemde Gentse Boekentoren.  We worden opgewacht door onze gids; Geert Willemyns van BARO architecten die ons alles kan vertellen over de restauratie van modernistische meesterwerk. Na een gedetailleerde uitleg over de indrukwekkende renovatie van de buitengevel verkennen we het gebouw verder aan de binnenzijde. De uitgestrekte maar muisstille studiezaal is een absolute must-visit. Daarna nemen we de lift naar de bovenste verdieping – de belvedère van de boekentoren. Een unicum want deze betoverende ruimte is niet publiek toegankelijk voor individuen.

17:00

Vanaf de boekentoren loop je al snel de binnenstad van Gent in. Onderweg kom je een onbedoeld icoon teken: bibliotheek De Krook. Gelegen op een lage oever in een bocht van de Muinschelde draait de geknikte Krook mee met de rivier. Een perfecte plek voor een drankje in de namiddagzon.

20:00

Dinertime! Bezoek het Pakhuys, een geklonken stalen parel verstopt in één van de nauwe stadstraatjes. De trio van chocolademousse spreekt voor zich, die mag niet ontbreken in een Gents diner.

Zaterdag 09:00

Gent heeft een fantastische historische binnenstad, en is nauwelijks beschadigd tijdens de oorlogen van de vorige eeuw. Veel om te zien dus. Onder leiding van onze eigen gidsen, collega’s Arie en Emiel, wandelen we door de geschiedenis van de stad. Naast de vele historische parels zijn ook moderne objecten zoals de recentere stadshal onderdeel van de wandeling. Vervolg je de wandeling in noordelijke koers, zoals wij, dan tref je de nieuwe stadswijk academiesite. Een interessante plek waarin een compleet stadsblok herbestemd is. Een vrije en toegankelijke dynamiek waarin oud, jong, nieuw en historisch elkaar ontmoeten kenmerkt deze bijzondere plek.

Wie in is voor een extra wandeling kan ons pad richting de oude dokken van Gent volgen. Geleidelijk wordt dit gehele gebied getransformeerd, en onderweg is er genoeg te zien. We maken een stop bij Melopee, een multifunctioneel gebouw met een slim ontwerp dat zich door open delen verbindt aan het publieke domein. Geniet van het uitzicht, neem plaats op één van de tribunes of trap een balletje op het verhoogde buitensportveld – succesvol getest door ons team!

12:00

Via het getransformeerde Wijkpark de Porre vervolgen wij onze weg naar het Caritas Melle terrein. Wederom een prozaïsch project van de Vylder Vinck Tailleu. Na een bondige resumé van Noralie en Audrey over de geschiedenis van het terrein verkennen we het openbaar toegankelijke Sint Jozefgebouw – nu een activiteitenzone voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

16:00

De laatste landmark van deze tour: Kanaalsite in Wijnegem. Een cluster van industriële structuren aan het Albertkanaal is getransformeerd tot een bruisende plek met een gemengd programma. Naast wonen, werkplaatsen, kantoren en ateliers bevindt zich hier ook de showroom van Axel Vervoordt. Geniet van de ruwe industriele architectuur, verfijnde ontwerpen van woningen, of neem de tijd voor de betoverende werken van Anish Kapoor of James Turrel in de gallerie.

En, tip van het team, rij daarna 5 minuten verder naar restaurant ‘The old birdy’ voor de beste pizza’s en koude drankjes na een lange dag vol cultuur & architectuur!