Concertgebouw De Vereeniging in feestelijkheid hersteld!

Na een proces van bijna 9 jaar is het dan eindelijk zo ver, de renovatie van Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen is tot een slot gekomen. Braaksma & Roos Architectenbureau realiseerde een omvangrijk masterplan dat het rijksmonument transformeerde van een donker en gesloten gebouw naar een licht, feestelijk en gastvrij publieksgebouw aan het Keizer Karelplein. Een rijke wederopstand, want het gesamtkunstwerk is gelijk genomineerd voor twee prijzen van de Nijmeegse Architectuur Award die vanavond zullen worden uitgereikt! 

 

Gefaseerde renovatie
De gefaseerde renovatie begon met het uitpluizen van de geschiedenis van het gebouw, dat maar liefst dertig keer was verbouwd in honderd jaar tijd. De belangrijkste opgave voor onze ontwerpers was om de kleurrijke, feestelijke allure en de transparante, heldere opzet en routing te herstellen. Het gerealiseerde ontwerp is geen reconstructie van wat er niet meer was, maar een nieuwe, tijdloze interpretatie van de rijke sfeer van toen.

Het Grand Cafe, de rijk gedecoreerde concertzalen en warme ontvangsthal zijn als eerste onder handen genomen en zorgvuldig, met oog voor detail ontworpen. Voor de bevordering van de doorloop is met de aanleg van een nieuwe bypass een stevige bouwkundige ingreep gedaan. Deze resulteert in een heldere clustering van de publieksfuncties en heldere interne verbindingen tussen de ruimten.

Backstage
Een van de grootste uitdagingen was de complete vernieuwing van de backstage. De oude ruimtes waren sterk verouderd, logistiek onvriendelijk en óf de artiesten die het verwelkomt. De kenmerkende ronde vormen, het kleurenpalet en materiaalkeuze liggen duidelijk in het verlengde van het oorspronkelijke gebouw en toneelhuis. Het gebouw is toegankelijk gemaakt voor vrachtwagens en er is een groots glazen stadsbalkon gerealiseerd op de bijgekomen verdieping, boven de expeditie. “De artiesten worden niet langer weggestopt in kleine kamertjes, maar mogen gezien worden op dit royale stadsbalkon!”, aldus projectarchitect Simon Streit.

Voor meer informatie over dit project of aanvraag perskit:
Marleen Dekker, m.dekker@braaksma-roos.nl