De duurzame veegpost

Vorige week deelde ons team het voorlopig ontwerp voor de nieuwe, duurzame veegpost met de omwonenden van de Vissershavenstraat in Scheveningen. B&R werkt samen met Bremen Bouwadviseurs en Pieters Bouwtechniek als integraal team aan de herbestemming van deze veegpost. Een bijzondere opgave gezien het historische karakter van de locatie, maar ook vanwege de grote ambitie van de gemeente om het complex zo veel mogelijk circulair te verbouwen tot energie neutrale werkplaats – de veegpost 2.0.

Pragmatisch en vriendelijk

Met slimme oplossingen heeft het team het functioneren van de veegpost zo veel mogelijk geoptimaliseerd. Een gedeelte van het gebouw verkeert in zeer slechte staat en wordt vervangen. De nieuwbouw bestaat uit onderhoudsvriendelijke materialen en een houten constructie. De historische gebouwen met de kenmerkende rode dakpannen worden gekoesterd en krijgen een zachte landing in het nieuwe ontwerp. Nu maakt de veegpost van buitenaf gezien een gesloten indruk; dat zal gaan veranderen. Dichte gevelvlakken worden waar het kan transparanter gemaakt om weer een verbinding met de buurt te maken. Het doel is niet alleen uitzicht bieden voor de medewerkers maar ook een veiliger gevoel op straat.

Circulaire herontwikkeling

Waar het kan wordt zo veel mogelijk materiaal hergebruikt en is er aandacht voor groen, dier en duurzame energieopwekking. Beide stallingen krijgen een groen dak met een grote diversiteit aan beplanting. Daar bovenop worden zonnepanelen geplaatst die de veegpost energieneutraal laten functioneren. De blinde wand langs de Reepstraat krijgt een groene uitstraling en wordt een nieuw thuis voor diverse beestjes en vogels. Diverse materialen zoals oude dakpannen worden hiervoor hergebruikt. Regenwater wordt opgevangen om de veegwagens mee te spoelen. Ook op het binnenterrein worden bomen geplaatst die niet alleen zorgen voor een vriendelijke aanblik maar ook samen met het andere groen de plek van functionele geluidsreductie en koeling voorzien.