de eerste paal koningstraat den helder

 

De eerste paal is geslagen! Het Koningsplein in Den Helder was ooit een bruisend middelpunt in de stad, nauw verbonden met het water, de trein en de belangrijke winkelstraat. Deze plek van allure wordt in opdracht van Helder Vastgoed BV nieuw leven in geblazen. Geïnspireerd op de architectuurtaal van de oude winkelstraat wordt oud en nieuw verenigd tot een nieuw geheel. 

Verfijnde inpassing tussen het bestaande

Door de jaren heen is de stedelijke structuur van Den Helder flink gewijzigd. De Koningstraat veranderde van woonstraat tot woon-winkelstraat maar kampt inmiddels door een verschuiving van het commerciële centrum met veel leegstaande winkels. Met een nieuw stedenplan met het oog op herstel van het bestaande stedelijke weefsel keert de Koningstraat terug naar de oorspronkelijke vorm als woonstraat. Braaksma & Roos Architectenbureau is gevraagd om 10 eengezinswoningen te realiseren. De uitdaging ligt daarbij in het verenigen van oud en nieuw waarbij de charme van de prominente Koningstraat behouden blijft.

De Koningstraat was een straat vol individuele identiteiten, bijna ieder huis had op den duur wel een erker, een extra verdieping en een sierlijke opengewerkte daklijst - elk op een eigen manier en vol detail.
Noralie Kortbeek, projectarchitect