de transformatie van de titaan

De tijd in beeld

De bouw van de Titaan op het Haagse Binckhorstterrein krijgt vorm! De kozijnen zijn voorzien van glas, de zonnepanelen zijn bevestigd en langzaam maar zeker transformeert het gebouw van structuur en kleur. Het voormalig magazijn voor sigaretten en tabak wordt getransformeerd tot levendige broedplaats voor creatieve bedrijven in de maakindustrie – een logische doorstroomplek voor scale-ups vanuit de Caballerofabriek. Daarbij wordt gestreefd naar een zo veel mogelijk circulair en energiezuinig resultaat.

Hoewel het bestaande gebouw over weinig architectonische kwaliteiten beschikte, had het wel een interessante gelaagde gevel en bakstenen plint. Het behouden van deze uitstraling staat aan de basis van het ontwerp. In dezelfde doelmatige architectuurtaal wordt het gebouw opgetopt en afgewerkt met glas en aluminium. Aan het entreeplein opent het gebouw zich met een grote glazen facade richting de bezoeker. Rondom het gebouw verwijst een print op de zonnepanelen en het geperforeerde aluminium naar wat zich hier vroeger afspeelde; de opslag van tabak.

“Aan de voorzijde zullen hangplanten zorgen voor schaduw en tegelijkertijd een bijdage leveren aan de lokale biodiversiteit. Ook is er een plan gemaakt om het entreegebied drastisch te vergroenen”
Allard de Goeij - projectarchitect & engineer

De bestaande solide draagstructuur wordt hergebruikt en waar nodig aangevuld ten behoeve van de uitbreiding; een nieuwe verdieping waarmee de Titaan in totaal ruim 11.000 vierkante meter bedrijfsruimte biedt. Op diverse plekken is het metselwerk van de plint zichtbaar hersteld, zo blijft de evolutie van het gebouw leesbaar. “Omdat het metselwerk op verschillende plekken erg vervuild was hebben we ervoor gekozen de plint te voorzien van een bureerlaag. Deze van oorsprong Deense schildertechniek is niet geheel dekkend waardoor de oorspronkelijke rode steen nog zichtbaar blijft. Van dichtbij blijven sporen van het gebouw in het zicht, terwijl het gebouw van een afstand duidelijk tot een samenhangend geheel transformeert”, aldus Allard.

Verbinding met het water

Langs de kade is de gevel op de begane grond ‘teruggelegd’. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe looproute langs het water die de kade weer van dichtbij beleefbaar maakt. In de beide entrees van het gebouw hangen oude lampen afkomstig uit een fabriek die nu zijn voorzien van LED en bijdragen aan de industriële sfeer van het gebouw.

“Waar het kan hebben we armaturen geoogst uit andere industriële gebouwen om ze opnieuw een plek te geven in de Titaan. Dat is een interessante zoektocht, want die kun je niet in afgewogen hoeveelheden bestellen. In de grote vide hangen daarom diverse oude lampen bij elkaar.”
Allard de Goeij - projectarchitect & engineer

Het lichte hart van het gebouw

“Het bestaande gebouw was behoorlijk groot in omvang en daardoor ook erg donker in het midden van het pand. Om die reden hebben we boven het centrale hart grote daklichten in combinatie met meerdere vides ontworpen zodat het natuurlijk daglicht helemaal tot in de kelder van het gebouw reikt. Binnen de vides zijn verschillende bruggen ontworpen die als flexplekken gebruikt kunnen worden.”, vertelt Allard. De oude dakspanten zijn hergebruikt voor de constructie van het nieuwe dak en ook het hout uit de oudbouw krijgt een nieuwe bestemming als balustrade. Unknown Group, de eigenaar van de Titaan, gaat invulling geven aan de groen-strategie binnen het gebouw.

Slim materialenpalet

De gehele nieuwbouw bestaat uit een ingetogen palet van materialen van waaruit alles opgebouwd is. Zowel de oude als nieuwe constructie worden donkergrijs van kleur om het gebouw meer eenheid te geven. Gebruikt hout uit de oudbouw wordt opnieuw ingezet voor de wandbekleding van vergaderruimten. Soms in combinatie met isolatiemateraal gemaakt van oude spijkerbroeken. De individuele kantoren krijgen grote schuifpuien van staal en glas. Een referentie naar de werkruimtes van de Caballerofabriek. De Titaan wordt namelijk naast werklocatie voor de creatieve makers, ook een plek waar startups uit de Caballerofabriek in grotere werkruimtes kunnen doorontwikkelen tot ‘scale-ups’.

“De grote schuifdeuren van de kantoren kunnen helemaal open geschoven worden. Dat creëert een heel ander kantoorlandschap en stimuleert de uitwisseling tussen de verschillende creatieve bedrijven”
Allard de Goeij - projectarchitect & engineer