de titaan transformeert

Op het dynamische Binckhorstterrein in Den Haag is de bouw voor de Titaan in volle gang. Het voormalig magazijn voor sigaretten en balen tabak wordt getransformeerd tot levendige broedplaats voor creatieve startups en bedrijven in de maakindustrie. Het gebouw krijgt een extra verdieping en biedt daarmee ruim 11.000 vierkante meter bedrijfsruimte.

Bruisend gebouw voor innovatie en creatie

Gelegen op de hoek van de Saturnusstraat met uitzicht over het water bevindt de Titaan zich op een centrale plek in de Binckhaven; een dynamisch bedrijventerrein met een industrieel en rauw randje. De relatie tussen het gebouw het water wordt onderstreept door dubbelhoge werkruimtes met grote glazen puien langs de kades – die inmiddels al aardig vorm krijgen. De solide bestaande draagstructuur wordt hergebruikt en waar nodig aangevuld. Rondom het nieuwe atrium worden  oude dakspanten teruggeplaatst en zetten daarmee de toon voor de sfeer in het hart van het gebouw. Op dit moment is de dakconstructie van de nieuwe verdieping in aanbouw welke daarna volledig bekleed zal worden met  zonnepanelen.

Behoud en circulair ontwerp

Aan de buitenzijde van het gebouw worden de ‘littekens’ in de bestaande bakstenen plint ingeboet met nieuw metselwerk. Door hiervoor een ander, contrasterend metselverband te gebruiken vertellen ze als leestekens het verhaal van het gebouw en z’n transformatie. Daarnaast wordt de geschiedenis illustratief verbeeld op de zonnepanelen langs de dakranden. Hierop wordt een geabstraheerde afbeelding  van tabaksbladeren geprint die verwijst naar de oorspronkelijke functie van het gebouw; opslag van tabak voor de naastgelegen Caballerofabriek. De veelbelovende panelen prijken nu in testopstelling op de bouwplaats. Deze zonnepanelen vormen straks een eenheid met de geperforeerde panelen die een onderdeel van de nieuwe gevel zullen vormen. Het eerste proefelement is inmiddels op locatie te zien. Zoveel mogelijk materiaal uit de sloop wordt hergebruikt op locatie en ligt nu gesorteerd te wachten op een plek in het gebouw.