De wereld van voedsel in de WFC experience
Nederland bouwt zijn hoofdrol als voedselexpert verder uit. In Ede komt een nieuw stadsdeel dat volledig circulair wordt en helemaal is ingericht op het thema voedsel. Het World Food Center Experience, of FoodForum, draagt bij aan het verhaal over het World Food Center en het zichtbaar maken van een nieuwe identiteit van de oude Mauritskazerne. De visie stelt dat het Food Forum kan dienen als de nieuwe kennishuiskamer van de regio, waar iedereen zich vrij voelt om naar binnen te lopen.
Samenwerking als basis van het ontwerp
Het ontwerp van de WFC Experience kent twee aspecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: het gebouw en de inhoud. Kraaijvanger Architects en Braaksma & Roos Architectenbureau hebben voor het ontwerp hun krachten gebundeld in team FoodForum. De ervaring met circulaire, publieke gebouwen en het herbestemmen van monumenten zijn een winnende formule gebleken tijdens de architectenselectie van 2020. De inhoud is ontworpen door BRC Imagination Arts, internationaal specialist op het gebied van belevenisvolle attracties. De ontwerpen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de verschillende ontwerpers, de opdrachtgevers en de belangrijkste betrokkenen vanuit onder meer de food-wereld, monumentenzorg en de overheid.
Hoofdrol voor Mauritskazerne
De grootste uitdaging bij het ontwerp van het gebouw was de combinatie van aansprekende en functionele nieuwbouw met de gebouwen van de bestaande monumentale Mauritskazerne. Om de vorm en het uiterlijk van de kazerne optimaal te benutten en zichtbaar te maken is gekozen om achter de kazerne een hedendaagse variant van de voorvleugel te maken, en deze iets op afstand te zetten, zodat de gevels van de hallen vanuit de nieuwbouw ook zichtbaar blijven. Omdat de Experience behoefte heeft aan zeer verschillende ruimtes – bijvoorbeeld qua grootte, vorm en hoeveelheid licht en glas – en ook de kazerne verschillende soorten ruimtes kent, krijgt de nieuwbouw een modern extern raamwerk (de Arcade). Het strakke repetitieve karakter van deze nieuwbouw benadrukt de taal van de kazerne in een nieuwe vorm. Binnen dit raamwerk zijn er dan diverse ruimtes in verschillende omvang en vormen die in een ‘spel van volumes’ de beleving van de bezoekers maximaal ondersteunen. “De Mauritskazerne is straks onderdeel van de beleving tijdens een bezoek aan de WFC experience. Het militaire verleden en voedselbeleving worden met elkaar verweven in de monumentale kazerne en de statige maar bescheiden nieuwbouw om tot een bijzondere symbiose te komen”, aldus Kristof Houben – projectarchitect. De duurzame nieuwbouw wordt voorzien van daktuinen, zonnepanelen, een moestuin en mogelijk groene gevels.
Een beleving van station tot experience
Vanaf het station zal de gevel van zowel de kazerne als de nieuwe WFC Experience-aanbouw goed en herkenbaar zichtbaar zijn. Eenmaal aangekomen begint je voedselavontuur in de nieuwbouw, waarbij het hoge theater een grote centrale plek heeft. Vervolgens kom je in de kazerne, om dan weer via de nieuwbouw in het restaurant te eindigen. Het ontwerp onderstreept en faciliteert de verschillende functies die het complex kan hebben. Families kunnen voor een dagje uit terecht in de Food Experience. Wetenschappers komen er samen voor congressen en bewoners van Ede ontmoeten elkaar in het nieuwe café-restaurant. Ook is het mogelijk elkaar te ontmoeten bij een van de food festivals die er georganiseerd zullen worden. Het FoodForum gaat een belangrijke rol spelen als vliegwiel voor de toekomstige ontwikkelingen.
Als materialen zullen natuurlijke elementen de boventoon voeren, aangevuld met onder meer moderne aluminium golfplaten. Een serre aan de voorzijde maakt een vriendelijk gebaar naar de bezoeker en zal zorgen voor levendigheid aan het centrale plein.