diamantbeurs wint een international architecture award

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam in Amsterdam is onderscheiden met de International Architecture Award 2022. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects. Braaksma & Roos Architectenbureau maakte het ontwerp voor de kleurrijke restauratie van de gevels van het gebouw. De International Architecture Award wordt jaarlijks georganiseerd door de Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design samen met het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies en geldt als een toonaangevende erkenning in de architectuur.

Tot in detail hersteld

De diamantbeurs werd in 1910 gebouwd naar ontwerp van Gerrit van Arkel. Het was een uitgesproken gebouw in vorm en uitvoering, met de markante hoektoren, kleurrijke materialisering en rijke details in metselwerk en tegeltableaus. Met name de gevelbeëindiging had een verfijnde afwerking. Deze verfijning is na een verwoestende brand, verschillende verbouwingen en uitbreidingen volledig verloren gegaan. Op basis van oorspronkelijke bouwtekeningen, archieffoto’s en referenties van andere monumenten van Van Arkel realiseerden we een ontwerp voor nauwkeurige reconstructie van de gevelbeëindiging zoals deze in 1910 was.

Het gebouw van de Diamantbeurs in Amsterdam was altijd ontmoetingsplek van markten, mensen en ideeën. Na ruim honderd jaar is het iconische pand aan het Weesperplein herontwikkeld tot Capital C: een broedplaats waar ontmoeting, samenwerking en creativiteit opnieuw centraal staan. De renovatie omvatte het herstel van de monumentale kwaliteiten van de Diamantbeurs en de aanpassing van het interieur om een moderne en flexibele werkomgeving te creëren. De kroon op het gebouw is een unieke dakopbouw naar een eigentijds ontwerp van ZJA, waarvan de blinkende geometrische vorm hint naar het verleden: het pand als centrum van de diamanthandel.

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).