drift museum in de van gendt hallen
Amsterdam krijgt een nieuw museum: het Drift Museum. Initiatiefnemers zijn de kunstenaars en oprichters van DRIFT, Lonneke Gordijn en Ralph Nauta en de eigenaar van het gerenoveerde rijksmonument Van Gendt Hallen, Eduard Zanen. De drie oprichters zijn ondernemers die hun visie delen om technologie te gebruiken voor een duurzame toekomst en die altijd op zoek zijn naar maximale kwaliteit. In de monumentale Van Gendt Hallen komt de werken van Drift straks maximaal tot hun recht.
DRIFT maakt grootse, technologisch hoogstaande en performatieve kunstwerken die
niet altijd passen in de infrastructuur van bestaande musea. Na het overweldigende succes van hun solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in 2018, werd het DRIFT’s missie om hun werk aan een zo breed mogelijk publiek te tonen. De Van Gendthallen bleken de ideale locatie. De grootsheid, de robuustheid en het industriële karakter van de Van Gendt Hallen gaan de ruimtevullende kunstwerken en kinetische installaties van DRIFT op unieke wijze versterken.
De oprichters van DRIFT werken sinds 2007 op het snijvlak van kunst en technologie. “Het Drift Museum is de uitkomst van alles waar we de afgelopen 17 jaar naartoe hebben gewerkt. “We hopen dat dit een plek wordt die verwondering en emotionele reacties opwekt bij onze bezoekers en waar zij zich meer verbonden voelen met onze planeet en de natuur”, aldus kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta. Het werk van DRIFT is wereldwijd te bewonderen. De succesvolle solotentoonstelling trok in het Stedelijk Museum in vier maanden tijd circa 275.000 bezoekers. Recent haalde DRIFT de wereldpers met de drone-performance van hun kunstwerk Franchise Freedom boven New York Central Park (oktober 2023).
Van Gendt als industrieel decor
Het Drift Museum wordt naar verwachting in 2025 geopend en rekent op 500 duizend bezoekers per jaar. Met een oppervlakte van 8.000 m2 beslaat het museum straks twee van de 5 monumentale hallen die ieder 160 meter lang, 18 meter breed en wel 20 meter hoog zijn. “In de andere hallen komen sportactiviteiten, horeca, kantoren en start-ups die zich onderscheiden qua duurzaamheid. Zo wordt het een plek waar op ruim 25.000 m2 kunst en technologie gaan samenkomen en waar nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan, zoals nu met DRIFT in een nieuw museum. Dit erfgoedcomplex is gelukkig aan de sloophamer ontsnapt. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om dit gebouw dat in een stichting is ondergebracht, te behouden voor de toekomst en met innovatieve restauratietechnieken te transformeren tot een toekomstbestendig, duurzaam en energieneutraal rijksmonument, aldus Eduard Zanen – eigenaar van de Van Gendt Hallen.