eerste mijlpaal voor Cruquius
Gelegen aan de rand van de Ringvaart, staat een kolos uit de industriële revolutie waarin techniek en architectuur op indrukwekkende wijze samenkomt: het Rijksmonumentale stoomgemaal de Cruquius. En binnenkort ook het nieuwe museumpaviljoen! Vorige week is de laatste paal geslagen waarmee de bovengrondse werkzaamheden officieel van start kunnen gaan.
Het werken met grond is een historisch thema op deze locatie. Het transformeerde van wijds water tot poldergrond, en is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de huidige randstad. Het stoomgemaal staat aan de rand van de historische driehoek Leiden, Haarlem en Amsterdam. Daartussen bevond zich eeuwen lang het grootste meer van Holland tot deze in de tweede helft van de 19e eeuw in slechts een paar jaar tijd werd drooggemaakt en er een enorm nieuw polderlandschap ontstond. Een belangrijke gebeurtenis in de Hollandse geschiedenis en kenmerkend voor de hoogtijdagen van de industriële revolutie. Het werk waar voorheen honderden molens voor vereist waren, kon nu gedaan worden met slechts drie industriële stoomgemalen. De Cruquius was één van deze gemalen.
Sinds 1933 is het industriële bouwwerk niet meer nodig om de polder droog te houden, maar is door zijn locatie aan de dijk langs de Ringvaart en museumfunctie een geliefde stop van fietsers (en wandelaars) geworden. Het nieuwe Cruquiuspaviljoen van Haarlemmermeermuseum de Cruquius zal zich aan de flanken van het Rijksmonument vestigen, en – volgens de oude poldertypologie – haaks op het water.