excursie: how-to-make-it-day
Ons hele team ging op excursie door Nederland: de how-to-make-it-day. Iedere dag ontwerpen we voor uiteenlopende projecten – van gloednieuwe gevels voor onze nieuwbouw opgaven tot de restauratie van rijksmonumenten. Onze partners in materialen en hun kennis van techniek, ambacht en de realisatie van bijzondere details zijn daarbij absoluut onmisbaar. In deze tour door het land brachten we een bezoek aan een aantal werkplaatsen en ateliers van de mensen uit het vak.
Metadecor
De tour trapt af in kampen bij de showroom en werkplaats van Metadecor, die bekend staan om hun moderne en unieke metalen gevels van opengewerkt staal. Na een korte presentatie met rijke inzichten over gevelontwerp krijgen we een rondleiding door de showroom en een kijkje in het productieproces. Daaruit blijkt als dat er vaak veel meer potentiële mogelijkheden voor een product denkbaar zijn.
Waterloopbos Deltawerken
Tegen de achtergrond van een indrukwekkende scene wordt er daarna geluncht in het Waterloopbos. In de jaren 1977 – 2015 diende deze plek als testlocatie voor de diverse soorten waterwerken. Met een onverwoestbare delta als hoogste doel maakten ingenieurs in deze “Deltagoot” meters hoge tsunami-golven om waterbouwkundige werken op hun kwetsbaarheid te testen. Een belangrijk stuk erfgoed in de Nederlandse geschiedenis. Inmiddels is het als niet langer in gebruik als testlocatie maar door RAAAF gedeconstrueerd in een poëtisch maar indrukwekkend spel van beton en water. “De allesverwoestende kracht van het water wordt voelbaar gemaakt door grote blokken uit de betonnen muren te zagen, te draaien en te kantelen. De ogenschijnlijk onverwoestbare 250 meter lange testgoot van gewapend beton is nu zelf kwetsbaar. Er ontstaat een nieuw ritme van vallende platen.” – red. RAAAF.
Dijkstra Bouwkeramiek
De laatste stop is een bezoek aan de werkplaats van Dijkstra Bouwkeramiek in Sneek. Zij maken bijzondere reproducties van keramiek in samenwerking met architecten, en maakten onder andere de muurafdekkers voor ons project Villa Solheim in Delft. Maar daarnaast experimenteren ze met glazuren, decoraties en schildertechnieken die soms nog volledig met de hand worden aangebracht. Tijdens de rondleiding door de fabriek wordt het team ondergedompeld en geïnspireerd door de vele mogelijkheden van het ambachtelijke productiebedrijf.