gewonnen! renovatie stadstheater arnhem

 

Op de valreep van 2022 kregen we fantastisch nieuws: we zijn geselecteerd voor de renovatie en nieuwbouw van Stadstheater Arnhem! Samen met Civic Architects, Arup, en Bremen Bouwadviseurs is onze ontwerpvisie ‘oase tussen stad en singel’ gekozen uit vijf inzendingen. Een combinatie van een briljante interne organisatie van het gebouw met een goede en groene inpasbaarheid in de openbare ruimte, aldus de jury. We kunnen niet wachten om van start te gaan!

Hoofdingang in oude glorie hersteld

‘Een goed doordacht en compleet verhaal’, aldus het juryrapport. ‘De logistiek is slim georganiseerd, de werkroutes kruisen niet met die van het publiek.’ Ook wordt de oude entree weer in zijn glorie hersteld en komt er een tweede ingang aan de kant van het Koningsplein. Omdat het uiteindelijke Stadstheater relatief weinig ruimte inneemt, zijn er veel mogelijkheden voor vergroening rondom. ‘Daarmee krijgt de binnenstad een groene corridor naar het park’, constateert de jury. Ook op het gebied van duurzaamheid en natuurinclusiviteit scoort het goed. Bovendien zit in deze visie een slim ontwerp voor laden en lossen, namelijk inpandig en rechtsreeks vanaf de singel bereikbaar.

"Het gebouw is zo compact mogelijk gehouden waardoor aan alle zijden ruimte ontstaat om het begin van de stadsoase te creëren met nieuwe bomen en planten.",
de Jury

Het monument aan de basis van het ontwerp

Met een frisse blik keken wij naar het rijke ontwerp van het monument en vonden hier verrassende inspiratie voor de routing, beleving en opbouw van het ensemble. In ons ontwerp smelten oud en nieuw samen tot één geheel, met de historische façade in de hoofdrol. “De nieuwbouw heeft een ingetogen expressie, zo lijkt het van een afstand. Maar als je dichtbij komt word je verrast door verfijnde materiaaltoepassingen waarin natuurinclusiviteit en biodiversiteit geïntegreerd zijn”, aldus de jury.

"De commissie vindt de gekozen oplossing voor het verbinden van oud en nieuw van alle teams de beste. Tussen monument en nieuwbouw is een foyer geplaatst die zegt: u bent in het hart van het gebouw. Alle foyers komen hier samen. Het resultaat is dat het nieuwe Stadstheater straks als één gebouw zal overkomen. Van binnen én van buiten."
de Jury

Door de logistiek in het hart van het gebouw te clusteren, ontstaat een ‘theatermachine’ met korte lijnen. De artiesten komen binnen aan de zuidzijde, de ‘makerskant’ waar ook de werkruimtes geplaatst zijn – onder de nieuwe kleine zaal. De publieksgebieden in het theater worden verbonden met de stadsoase, en zijn daarmee een verlengstuk van de binnenstad. Informeler aan de zijde van de Waalse Kerk, formeler aan de zijde van de Singel. “Het theater kan zich naar vele zijden tonen doordat de functies die geen ramen nodig hebben of verdragen, zoals logistiek en theaterzalen, binnenin liggen. Deze visie levert een waarachtig alzijdig gebouw op en onderscheidt zich als zodanig van de overige vier.”

"De keuze om de vrachtwagens middenvoor inpandig te laten laden en lossen, tussen monument en nieuwbouw, verrast en charmeert. De vrachtwagens naderen over de singel en hoeven de binnenstad niet in, de verkeersveiligheid is optimaal"
de Jury