gouden ooievaar landt op het world forum

Het beeld van kunstenaar Aart van den Ijssel stond vroeger als pronkstuk op het dak van het toenmalig ‘Nederlands Congresgebouw’, maar moest door de renovatie van het World Forum tijdelijk verwijderd worden. Maar vanuit zowel het World Forum, Braaksma & Roos Architectenbureau als de Gemeente Den Haag luidde de wens voor de terugkeer van het kunstwerk.

 

Tijdens deze werkzaamheden is de ooievaar voorzichtig naar beneden gehaald, gedemonteerd en zijn alle onderdelen zorgvuldig ingemeten. Smederij Frits Kramer heeft daarna met veel kennis, kunde en ambachtelijk werk de ruim zes meter lange ooievaar gerestaureerd en verguld.

Braaksma & Roos Architectenbureau heeft als Haags architectenbureau het gehele proces van herstel en plaatsing begeleid. Een omvangrijk project met een indrukwekkend eindresultaat. In nauwe samenwerking met kunstenaar Auke de Vries is er gezorgd voor een zachte landing bovenop het World Forum; “Een ooievaar landt altijd op prachtige plekken!”.

Video van Smederij Frits Kramer, ©Bram Gebuijs

“World Forum speelt een belangrijke rol in de Haagse economie, voor ons staat de terugkeer van de Haagse Ooievaar op ons dak als symbool voor de start van economisch herstel: de Haagse Ooievaar is weer terug, alles komt goed!”, aldus Michiel Middendorf, General Manager World Forum The Hague. Wethouder Saskia Bruines, wethouder Economie, Internationaal, Dienstverlening, was bij de onthulling van de ooievaar aanwezig en heeft officiële startsein gegeven voor de herplaatsing. “De wereld gaat steeds meer open en dat is goed voor Den Haag. We kijken uit naar het herstel van de congresmarkt en naar organisaties die hier voor meerdaagse bijeenkomsten neerstrijken. Dit draagt bij aan de levendigheid van de stad, het profiel van de stad en de werkgelegenheid voor veel Hagenaars. Hier is een congreslocatie van formaat bij nodig en die vinden we hier bij het World Forum. Met het terugzetten van de Ooievaar kijken we naar de toekomst.”