job roos spreekt in ankara over adaptive reuse

“Een geweldige ervaring. Ik was zwaar onder de indruk van iedereen die ik in Ankara hebt ontmoet! Zoveel energie en kennis bij elkaar. Heel inspirerend.”

Onlangs heeft Job Roos de keynote speech gegeven van het symposium Adaptive Reuse: Perspectives and Strategies for Sustainable Architectural Transformations in Ankara. Dit symposium bracht erfgoedspecialisten en academici uit Nederland en Turkije samen om de huidige kijk op adaptief hergebruik te bespreken:

  • Hoe kunnen erfgoedwaarden behouden blijven en tegelijkertijd de duurzaamheid en circulariteit van historische gebouwen worden gewaarborgd?
  • Hoe vinden we overeenkomsten tussen de verwachtingen van de gemeenschap, beleidsmakers en de ontwikkelaars?
  • Wat zijn de grenzen van aanvaardbare verandering in interventies voor adaptief hergebruik, rekening houdend met zowel sociaal-culturele als economische waarden van cultureel erfgoed?
“Ik was echt onder de indruk van de campus en van de mensen die ik in Turkije heb ontmoet, vooral de studenten. Zij hebben enorm veel kennis van zaken, en gaan meteen de diepte in: een groot aantal studenten die afstuderen aan dit programma doen een PhD. Het was een mooie uitwisseling van visies op wat erfgoed kan betekenen voor de ruimtelijke ontwikkeling van de omgeving.”

Zijn ervaring zette hem aan het denken over de functie van cultuur op onze visie op erfgoed: “Je leert meer over je eigen land en je eigen visie op architectuur als je in gesprek gaat met erfgoedspecialisten uit andere culturen. Hoe zien zij de toekomst van hun erfgoed? Hoe gaan zij om met de thema’s compromisloze restauratie versus duurzaam hergebruik?”

 

Naast Job waren de andere Nederlandse sprekers Paul Morel (Stadsherstel Amsterdam), Hilde van Meeteren (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) en Gerdy Verschuure (TU Delft).

Na het symposium werd de reizende tentoonstelling Old Buildings, New Uses geopend, waarin adaptive reuse projecten in Nederland en Turkije worden getoond, waarvan een aantal van de hand van Braaksma & Roos Architectenbureau.