Karaktervol binnenplein in hartje Rotterdam

Het bruisende debatcentrum van Rotterdam, de Rijksmonumentale Arminiuskerk, is aangekomen in de een van laatste fasen van het proces. Na reeds de entree te hebben afgerond, wordt nu het monumentale voorplein in ere hersteld en een nieuwe betekenis gegeven. Het centrale aansluitingspunt tussen het Museumpark, de Witte de With straat en de Westersingel krijgt weer een waardig gezicht!

De afgelopen jaren lag het plein er verloren bij. De historische hekken waren verdwenen, de bestrating verzakt, en het bezat niet langer de allure die deze singel in Rotterdam kenmerkt. Op basis van de bestaande basementen en bouwtekeningen zal Braaksma & Roos Architectenbureau de restauratie van deze kerk voltooien. Als eerst zal een nieuwe fundering aangelegd worden, waarna het hek in op basis van het origineel heropgebouwd zal worden. Het ijzerwerk van het hek zal op ambachtelijke en authentieke wijze door een gespecialiseerde smid met ouderwets vuur gesmeden worden.

In tegenstelling tot het verleden, zal het vernieuwde plein niet slechts als voortuin functioneren. Het grind waar honderd jaar geleden de koetsen hun wielen in markeerden wordt vervangen voor steen, gras en beplanting. Het vernieuwde plein wordt ingezet als openbare ontmoetingsplek en vult daarmee het diverse en dynamische programma van de kerk ook vanaf de straatkant aan. Wegens schaars historisch beeldmateriaal van het originele groen, hebben de ontwerpers zich laten inspireren door zowel het gebouw, de omgeving als de nieuwe functie. Ook worden er banken en zit-objecten geplaatst zodat het plein voor gelegenheden getransformeerd kan worden tot terras.