Lochal wint Europa Nostra Award!

De voormalige locomotiefwerkplaats in Tilburg heeft op 7 mei de Europa Nostra Award in ontvangst mogen nemen, een prestigieuze prijs uitgereikt aan bijzondere restauratie- en transformatieprojecten van hoge kwaliteit. Na een fantastisch 2019 waarin de nieuwe stadsbibliotheek met open armen is ontvangen door de inwoners van Tilburg en rijkelijk in de prijzen viel, vormt deze award de kroon op de bijzondere samenwerking tussen Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en Inside Outside – Petra Blaisse. Een grote opsteker in deze periode waarin de LocHal noodgedwongen gesloten blijft.

De LocHal heeft zich in middels ook voorbij de regio Tilburg tot een cultureel epicentrum ontwikkeld. De kwaliteit van het project ligt niet alleen in de herwaardering voor het industriële gebouw, maar vooral in de geslaagde, onothodoxe ontwerpbenadering in relatie tot het erfgoed. Door de ruimtelijke kwaliteit en draagcapaciteit van het gebouw te activeren middels inventief gebruik van niveaus, ontstaat er ruimte voor een divers en flexibel programma. Hiermee wordt de gebruiker niet geforceerd door de kaders van het gebouw, maar wordt er juist een omgeving gecreëerd die zich kan aanpassen aan veranderende eisen. Zo heeft het ontwerpteam de LocHal ook voor in de verre toekomst bestendigd.

“dit project is een prachtig voorbeeld voor herbestemmen van industrieel erfgoed, waarbij het verhaal en de geschiedenis van het spoorwegbedrijf nog altijd aanwezig is in het gebouw. Innovatieve ontwerpoplossingen voor duurzaamheid dragen bij aan het welzijn van de bezoekers, waarbij veel aandacht besteed is aan het gebruik en verdeling van ruimte. Door het publieke karakter is het gebouw is de LocHal een ontmoetingsplaats voor de inwoners van Tilburg geworden, en heeft het daarmee bijgedragen aan de revitalisatie van de gehele Spoorzone van Tilburg.“ – Jury Europa Nostra Awards.

lees het volledig jury rapport hier