Post Rotterdam wordt nieuw leven ingeblazen

PERSBERICHT

Rotterdam, 12 juni 2018

Een nieuwe toekomst voor het postkantoor

Het iconische Postkantoor staat al meer dan een decennium leeg, maar krijgt nu eindelijk een nieuwe bestemming. Dit historische gebouw is gevestigd in het bruisende hart van Rotterdam. Het is niet alleen een belangrijke link naar het verleden van de stad, maar ook naar de toekomst. Om het postkantoor met succes nieuw leven in te blazen, is het van groot belang met respect en begrip om te gaan met de bijzondere geschiedenis van het gebouw, maar het tegelijkertijd in te zetten als levendig nieuw middelpunt van deze unieke locatie. De grootste uitdaging ligt in het vinden van een goede balans tussen het koesteren van de kernkwaliteiten van het monument en de mogelijkheden voor verandering.

Team van experts

Deze bijzondere uitdaging wordt opgepakt door een ambitieuze internationale ontwikkelaar, Omnam Investment Group. Omnam heeft door de jaren heen zijn expertise opgebouwd binnen de hoogste niveaus van behoud en herontwikkeling wereldwijd, en streeft er niet alleen naar om dit historische postkantoor nieuw leven in te blazen, maar om het in zijn oude glorie te herstellen. Om dit te bereiken heeft Omnam een architecturale verkenningstocht ondernomen, waarbij verschillende benaderingen werden onderzocht met bekende architecten zoals Bjarke Ingels, Daniel Libeskind en het lokale bedrijf ZZDP. Uiteindelijk werd architectenbureau ODA NY, bekend om hun creatieve en genuanceerde aanpak van gecompliceerde opgaven, geselecteerd als leading architect. Het bureau werkt nauw samen met het gerenommeerde architectenbureau Braaksma & Roos, expert in herontwikkeling en omgang met de monumentale waarde van bestaande gebouwen in de context van historische binnensteden. Beide bureaus werken met verschillende gemeentelijke en landelijke organisaties en onderzoeken de monumentale waarde van het gebouw en mogelijke manieren om het nieuw leven in te blazen. West 8, de landschapsarchitect voor de herontwikkeling van de Coolsingel, zal ook het landschapsontwerp voor POST begeleiden, om de verbinding tussen beide projecten te versterken.

Opnieuw een schakel in de stad

In bijna een eeuw tijd heeft Rotterdam een enorme transformatie ondergaan en is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste metropolen van Nederland met een kosmopolitische sfeer. De huidige herontwikkeling van de Coolsingel richt zich op het creëren van een uitnodigende en levendige voetgangersboulevard. In de toekomst zal de Meent een steeds belangrijkere verkeersader worden. Met de oplevering van het nieuwe Stadstimmerhuis door OMA is de Rodezand getransformeerd tot een nieuw front met sterk toegenomen stedelijke bedrijvigheid.

Te midden van deze ontwikkelingen staat het langverlaten postkantoor leeg, als een zwijgende getuige van al deze ingrijpende veranderingen. Bijna honderd jaar nadat het werd gebouwd, streeft ons team ernaar om dit prachtige gebouw opnieuw te verbinden met zijn nieuwe dynamische omgeving, en om het gebouw de mogelijkheid te geven opnieuw een plek in te nemen als een betekenisvol onderdeel van het stedelijk weefsel.

“Wij geloven dat het tijd is dat POST niet alleen als herinnering blijft staan, maar ook als uitdrukking van de kracht van Rotterdam als een levendig, verbonden centrum van cultuur, vernieuwing, vooruitgang en kwaliteit van leven. Wij zijn van mening dat de verborgen schatten die het bevat door alle burgers moeten worden gedeeld. Het is één ding om een belangrijk monument te behouden, en iets anders om een betekenisvolle hedendaagse stedelijke plek te creëren. We zijn ervan overtuigd dat het net zo belangrijk is om het voortouw te nemen in de interpretatie van hoe we ons leven in onze toekomstige steden zouden willen leven. We streven ernaar om alle drie de doelen te bereiken.”Eran Chen, oprichter van ODA.

Zorgen voor een 24-uurs gebruik

Op de begane grond zullen de ingangen aan de Coolsingel en de Meent samen met de indrukwekkende centrale hal het openbare hart van het gebouw vormen. De kenmerkende centrale hal wordt verbonden met de binnenplaats aan de achterzijde. Ook wordt er een tweede ingang aan het Rodezand toegevoegd, waardoor een prachtige passage ontstaat. Door zowel de centrale hal als de binnenplaats voor publiek toegankelijk te maken, ontstaan zeer plezierige beschutte binnen- en  buiten ruimten met winkels, galeries, cafés, terrasjes en restaurants. De meer private bovenverdiepingen, voorheen gewijd aan de telegraaf- en telefoondiensten van het postkantoor, worden nieuw leven ingeblazen met een uniek vijfsterrenhotelconcept.

Toegankelijkheid

POST, een gebouw om te vieren en van te genieten, zal vanaf alle zijden toegankelijk zijn. De bestaande ingangen blijven behouden en vijf nieuwe ingangen worden toegevoegd, om de verbinding tussen het gebouw en de straat te versterken. Het monument zal opnieuw een belangrijke schakel in het stadscentrum zijn, een verbinding tussen Rotterdam Centraal en de commerciële trekpleisters van de Coolsingel, Binnerotte en Meent, tot aan de bruisende Markthal.

Woontoren

Naast het adaptief hergebruiken van het bestaande erfgoed, ligt er nog een grote uitdaging in het verschiet. Omnam en de gemeente Rotterdam delen de wens om op deze locatie een appartementengebouw te realiseren met topwoningen in het hart van de metropool. Het bestemmingsplan voor het centrum van de stad laat een substantieel nieuw volume toe vanuit het monumentale postkantoor. Het ontwerpen en ontwikkelen van deze nieuwe toevoeging op zo’n historische locatie vereist echter een zeer zorgvuldige aanpak.

“De volgende stap in het leven van zo’n iconisch erfgoedgebouw is het zoeken naar een optimale balans tussen behoud en verandering. Het onthullen van het verhaal van het postkantoor en het analyseren van de mogelijkheden voor adaptief hergebruik heeft geleid tot een onverwacht en onorthodox resultaat. Ons team durft de vraag “wat als?” te stellen en heeft een ontwerp gemaakt dat duidelijk een impact heeft op het erfgoedgebouw, maar dat de kracht van het postkantoor in z’n omgeving tegelijkertijd des te meer zal versterken.” Job Roos, oprichter Braaksma & Roos Architectenbureau.

De nieuwe toren zal het open binnenhof overspannen, evenals de Rodezand-vleugel aan de achterzijde van het gebouw. Het afgelopen jaar heeft ons team vele verschillende opties ontwikkeld die de toren een plaats geven, zowel binnen het bestemmingsplan als binnen de grenzen van het gebouw. De allergrootste uitdaging zal zijn om de unieke geest van het gebouw te behouden, terwijl dit nieuwe gedeelte wordt ingezet als een betekenisvol onderdeel van het nieuwe stadslandschap. Wij denken dat de voorgestelde toren de kracht en identiteit van de binnenplaats enorm zal versterken en dat de voet van het gebouw de gepaste balans zal bieden tussen het oude en het nieuwe gebouw en de omgeving.

De POST-toren van 150 meter hoog is de uiting van een sterk verfijnde nieuwe kijk op zowel het stadsleven als de architecturale onderdelen van het postkantoor, waarmee de elegantie van de centrale hal wordt voortgezet in de toren. Deze moderne toevoeging aan de verzameling gebouwen en monumenten in de Coolsingelbuurt zal hun bijzondere nalatenschap voortzetten.

Omnam’s toewijding aan het creëren van een uitzonderlijk herbestemmingsvoorstel rust op een extreem grondig onderzoek en uitgebreide deskundigheid, die we de afgelopen twee jaar in nauwe samenwerking met stedelijke partners hebben ontwikkeld. We streven ernaar om het gebouw zo goed mogelijk in stand te houden en om bovenal te zorgen dat het postkantoor wordt verwelkomd als een gloednieuw stadsgebouw voor de burgers van Rotterdam.

Deze visie en plannen werden vandaag gedeeld in POST, tijdens een voor het publiek georganiseerde informatieavond. Nadat we de steun van de welstands- en erfgoedcommissies ontvangen, evenals die van de gemeente Rotterdam, houden we ons in de nabije toekomst bezig met het verzamelen van feedback van buren, winkeleigenaren en de burgers van Rotterdam, voordat we een officiële vergunning aanvragen. Alle feedback of opmerkingen zijn erg welkom.