BK City, Delft
Een bruisende onderwijsomgeving

In 2008 begeleidde Braaksma & Roos Architectenbureau het masterplan voor herontwikkeling van het universitaire hoofdgebouw tot nieuw onderkomen van de faculteit Bouwkunde. Met een integraal ontwerpteam van gerenommeerde architecten hebben wij het complex in ongekend korte tijd getransformeerd tot een creatieve en bruisende onderwijsomgeving. Wat een tijdelijke noodoplossing zou zijn is nu een permanent succes; het project wordt gezien als een van de meest innovatieve en inspirerende herontwikkelingen in Europa.

De opgave

Een iconisch gebouw voor creatief onderwijs

Toen het oude gebouw van Bouwkunde in mei 2008 afbrandde, kampte de faculteit met een dilemma. Bij zo’n opleiding hoort natuurlijk een nieuw iconisch en representatief faculteitsgebouw. Maar waar moesten de studenten in de tussentijd studeren? Een tijdelijke oplossing werd gevonden in het monumentale Rode Scheikunde, het voormalige hoofdgebouw en scheikundelaboratorium van de TU Delft. Ons team had voor dit gebouw al een vergevorderd herbestemmingsplan ontwikkeld voor 170 appartementen.
In slechts vier maanden tijd is dit ontwerp omgezet naar het masterplan voor de faculteit Bouwkunde.

Analyse

Meer een stad dan een gebouw

Lopend door het monumentale complex ervaar je het meer als een stedelijk weefsel dan als een gebouw. Het is opgebouwd uit verschillende vleugels met hoge verdiepingen rondom twee centrale binnenhoven. Voor de transformatie kende het complex een vrij somber en desoriënterend karakter, maar de potentie om een licht en helder faculteitsgebouw te creëren lag al in de bestaande structuur verscholen.

Masterplan

Een licht en open faculteitsgebouw met een lage drempel

De oplossing ligt in het concept van de straat: een lange hoofdgang die alle gebouwdelen met elkaar verbindt. Tegelijkertijd creëert de straat samenhang tussen de verschillende openbare en meer gesloten functies: van onderwijs en atelierruimten, tot de printshop, bibliotheek, koffiebar en het restaurant. Samen met de twee openbare overkapte binnenplaatsen vormt de straat het sociale hart van de faculteit waar iedereen elkaar tegenkomt en de drempel laag is.

Het resultaat

De Maquettehal en de Oranje Zaal

Met het ontwerp voor de twee serres op de voormalige binnenplaatsen werd ruim 6000 m2 aan het bestaande gebouw toegevoegd. De lichtgewicht stalen constructie maakte het mogelijk om de grote ruimte te overspannen en een vrije plattegrond te creëren. De ruimten vormen als het ware openbare pleinen in het gebouw die flexibel gebruikt worden voor het bouwen van maquettes, colleges, studie en ontspanning.

Kleurrijk, onafgewerkt en in het zicht gelaten

In het ontwerp hebben wij bewust gekozen voor een bijzonder kleurrijk interieur, het in het zicht houden van installaties en het laten doorschemeren van het oorspronkelijk materiaalgebruik en de constructie. Hierdoor ademt het gebouw een informele en welkome sfeer.

Duurzaamheid

BK City Stay

Het grote succes van BK City leidde tot de keuze voor permanente huisvesting van de faculteit in het complex. Vanzelfsprekend was het nodig om het gebouw klaar te maken voor een duurzame toekomst. Braaksma & Roos Architectenbureau realiseerde het ontwerp voor een complete casco-restauratie en inpassing van innovatieve en energiezuinige installaties in de bestaande structuur. Passend bij de sfeer van het interieur zijn de installaties volledig in het zicht gelaten, terwijl de ingrepen in de buitengevel op vrijwel onzichtbare wijze zijn uitgevoerd. Alleen de oplettende kijker zal de nieuwe roosters opmerken die zich verschuilen in de leeuwenkoppen in de gevels.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
FMVG TU Delft
Gebruiker:
Faculteit Bouwkunde
Status:
Rijksmonument
Locatie:
Julianalaan Delft
Ontwerp & uitvoering:
herontwikkeling en verduurzaming: sept 2015
Omvang:
35.400 m2
Programma:
Onderwijs, workshopruimten, kantoren, horeca, bibliotheek, printshop
Ontwerpteam:
Braaksma & Roos Architectenbureau, Kossman De Jong, MVRDV, Fokkema & Partners, Octatube
Directievoering:
Base Consultancy
Aannemer:
Jurriëns, GB Van Hoek BV., Meesterbouw
Prijzen:
Europa Nostra Award 2011, Mies van der Rohe Award 2011 (shortlist)
Fotografie:
Arjen Veldt