de kaai, rotterdam
van oud fabrieksterrein tot bruisende wijk

In opdracht van VORM Ontwikkeling BV en Amvest werkt Braaksma & Roos Architectenbureau aan de transformatie van het terrein van de Margarinefabriek in Rotterdam Zuid tot een nieuwe woon-, werk en beleefplek: De Kaai. Na ruim 130 jaar trouwe dienst is de fabriek niet langer in gebruik en klaar voor een nieuw hoofdstuk. Het gebied wordt uitgebreid met ca. duizend woningen en tienduizend vierkante meter voor werkfuncties en voorzieningen. De historische waarde van het oude fabrieksterrein blijft voelbaar en behouden. In totaal worden 12 gebouwen op het terrein door verschillende architecten ontworpen. Braaksma & Roos maakt het ontwerp voor de herontwikkeling van drie bestaande gebouwen: het voorgebouw, de emballagehal en de machinekamer.

een buurt met diversiteit

De gebiedsvisie voor De Kaai omvat een mix van pleinen, steegjes, daktuinen en gebouwen voor divers gebruik. Hierdoor ontstaat een dynamische omgeving die tegemoet komt aan verschillende behoeften en interesses. Met een focus op het mengen van de bestaande gebouwen en elementen met nieuwe ontwikkelingen wordt er een samenhangende en inclusieve stedelijke ruimte en programma gecreëerd die aansluit bij de wijk Feijenoord.

van besloten terrein naar levendige wijk

Het voormalige Unilever-terrein met de margarinefabriek was meer dan een eeuw een afgesloten terrein en alleen bereikbaar voor fabrieksmedewerkers. De margarinefabriek werd ontworpen door architect Augustinus Nolen. Aan de Nassaukade bedacht hij een monumentaal front, dat het visitekaartje van de fabriek richting de Nieuwe Maas en de stad werd. Haaks daarop kwamen de fabriekshallen, waarin de aanvoer van grondstoffen, de margarineproductie en het verpakken plaatsvonden. Ook de emballagehal: gebouwd in 1890 met onverwoestbare gietijzeren kolommen. Het werd de grootste en modernste margarinefabriek van het land, waarbij vanaf de opening in 1891 de productie niet stil stond. De fabriek uitgebreid, de receptuur veranderde, er ontstonden nieuwe merken en verpakkingen en er kwamen steeds betere en snellere machines.

Ondanks de gesloten deuren van de fabriek is het altijd een belangrijk onderdeel geweest van de identiteit van Rotterdam Zuid en in het bijzonder Feijenoord. Het monumentale voorgebouw, de emballagehal en de machinekamer blijven behouden en worden herontwikkeld als onlosmakelijk onderdeel van de stadsvernieuwing. Samen bieden ze een rijke bodem doordrenkt van historie, cultuur en identiteit om een volgend hoofdstuk bij te schrijven in het verhaal van deze buurt.

projectgegevens

opdrachtgever:
VORM Ontwikkeling BV en Amvest
datum:
2024 - heden
programma:
wonen, werken, cultuur
status:
gemeentemonument (voorgebouw)