De Titaan, Den Haag
Transformatie van het Harting-Bank gebouw tot hotspot voor scale-ups

Op het dynamische Binckhorstterrein van Den Haag heeft Braaksma & Roos de ingrijpende transformatie en uitbreiding van de voormalig Harting-Bank ontworpen. Als onderdeel van de ambitie van de gemeente Den Haag om dit bedrijventerrein weer op de kaart te zetten als aantrekkelijk woon-werkgebied, is het gebouw getransformeerd tot De Titaan, een levendige broedplaats voor creatieve startups en scale-ups. Sinds 2017 is Braaksma & Roos betrokken bij deze duurzame en BENG herbestemming.

 

Analyse

Van anoniem pand tot oriëntatiepunt

Het gebouw is in 1964 door architectenbureau Verhave-Luyt-De Jongh ontworpen als tabaksopslag voor de Caballero-fabriek (destijds Sigarettenfabriek Ed. Laurens). Hoewel het bestaande pand weinig architectonische kwaliteiten had, was er wel een interessante gelaagde gevel met een bakstenen plint en witte betonnen kozijnkaders. De blauwe dakrand van geprofileerde aluminiumplaat is vervangen door een prominente nieuwe verdieping. Door deze verdieping aan de zuidzijde recht door te trekken ontstond een uitnodigend entreegebied dat aansluit op het heringerichte groene voorplein.

Visie

Verankeren met het water en de omgeving

Ons uitgangspunt was het vinden van de juiste balans tussen een duurzame herbestemming en het koesteren van de bestaande uitstraling. Daarbij was het opnieuw stevig verankeren van dit gebouw in zijn omgeving een belangrijk onderdeel van de opgave. Om de relatie met het water te versterken en een doorgaande looproute langs de kade mogelijk te maken is de gevel aan de waterkant op de begane grond ‘teruggelegd’ en transparant uitgevoerd. Het gebied langs de kade is ingericht met uitnodigende trappen en genoeg zitplekken waarvan zowel gebruikers van De Titaan als passanten gebruik kunnen maken. Het voorgebied bij de hoofdentree is via een tribunetrap verbonden met het kadeniveau en kan hiermee bijeenkomsten of presentaties in de open lucht faciliteren. Anders dan langs de versteende kaden is deze verblijfsplek vooral groen van karakter. Zowel langs het terras als boven de entreegevel zijn plantenbakken geplaatst met diverse soorten hangplanten.

Resultaat

Licht en ruimtelijk

Het resultaat is een uitnodigend gebouw, waarbij het publieke karakter van de kade wordt doorgezet tot in het kloppend hart van het gebouw. Nieuwe vides en daklichten zorgen voor licht en contact tussen de verschillende verdiepingen. Zelfs op een sombere dag voelt het binnen licht en ruimtelijk. Er zijn diverse soorten werkplekken voor allerlei verschillende vormen van werken. Er is in het hele gebouw gekozen voor een warme sfeer, waarin hout een hoofdrol speelt. Armaturen zoals de lichten in de centrale vide en entreehallen zijn allemaal  tweedehands en zorgvuldig uit andere voormalig fabrieken afkomstig. Blikvanger en sfeerbepaler is grote moswand die doorloopt over vier verdiepingen. Naast een groene aanblik levert deze ook een belangrijke bijdrage aan de akoestiek.

Circulariteit en energie

Duurzame herbestemming

De opdrachtgever had een duidelijke ambitie voor de Titaan: een toekomstbestendig gebouw vanuit een circulaire en duurzame herbestemming. Een groot deel van de bestaande draagstructuur is hergebruikt als solide basis voor de nieuwe verdieping. Rondom het nieuwe atrium zijn bestaande dakspanten opnieuw ingezet; één functioneert zelfs als barmeubel. Daarmee is de toon gezet voor de sfeer van het gebouw. Alle kenmerkende stalen binnenpuien die uit de oudbouw zijn geoogst worden herplaatst in het nieuwe ontwerp. Geoogste vloerbalken zijn verzaagd tot latten waarmee de akoestische wanden zijn bekleed. Er waren zoveel houten latten dat deze zelfs zijn hergebruikt is een ander proejct: de Veegpost in Scheveningen. Bestaande gevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd en zijn alle kozijnen vernieuwd, waarmee het gebouw voldoet aan de BENG eisen.

Uithangbord

De buitenschil van de nieuwe verdieping van de Titaan is uiteraard volgens de nieuwbouweisen opgezet. Het gehele dak is voorzien van ruim 800 zonnepanelen die het overgrote deel van de energieopwekking van het gebouw voor hun rekening nemen. Ook langs de dakrand zijn zonnepanelen geplaatst als uithangbord van het duurzame karakter; op de panelen is een unieke grafische print van tabaksbladeren aangebracht – een subtiele verwijzing naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.

projectgegevens

opdrachtgever:
gemeente den haag
eigenaar:
unknown group
locatie:
binckhorst den haag
datum:
2017 - heden
omvang:
13.000 m2
programma:
bedrijfsverzamelgebouw
fotografie:
Arjen veldt, mafalda madeira en allard de goeij