Den Hartogh Basecamp
herbestemming van een industriële werkplaats

Op de kop van de Sluisjesdijk in de bruisende haven van Rotterdam staat een kolos uit de wederopbouw; de nieuwe thuisbasis voor Den Hartogh Logistics B.V. Braaksma & Roos Architectenbureau is in het najaar van 2020 gevraagd om een integraal ontwerp te realiseren voor de nieuwe huisvesting van het bedrijf. Een totaalpakket met daarin alle bijbehorende disciplines zoals installaties, constructie en interieur inbegrepen. Door middel van workshops, dialoog en veel schetsen is werd niet alleen het DNA van het gebouw ontrafeld, maar werd ook de identiteit van Den Hartogh bevraagd en aan het licht gebracht. Dit kruispunt markeerde de start van het masterplan en de strategie voor de herbestemming van de industriële werkplaats tot Basecamp van Den Hartogh.

De opgave

Zoektocht naar het DNA

Het familiebedrijf Den Hartogh Logistics werd ruim 100 jaar geleden opgericht door Ko Den Hartogh en wordt nog altijd door familie gerund. Met vestigingen over de hele wereld is het één van de grootste transportbedrijven van Nederland. De verhuizing naar een premium locatie aan de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas en nog altijd ’s werelds grootste havenbassin is daarmee geen vreemde zet. De ambitie voor het nieuwe kantoor bleek van hoog niveau; een toekomstbestendige en inspirerende werkplaats, groen, gezond en drager van de Den Hartogh identiteit bij uitstek. Maar wat behelst deze identiteit? Deze opgave omvat daarmee meer dan nieuwe huisvesting alleen. Het vraagt om een integrale benadering voor de realisatie van een toegankelijk en duurzaam thuis; een Basecamp voor alle medewerkers.

Analyse

Werkplaats van de wederopbouw

De Sluisjesdijk vormde van oudsher de dijk tussen de Maas en de polders. Vanaf 1876 werden hier depots geplaatst voor de opslag van petroleum. Vanaf de jaren ’30 maken de Petroleumwerkzaamheden omwille van veiligheid plaats voor de bedrijven in elektrotechniek. In de jaren 50 wordt er gestart met het huidige gebouw. Exemplarisch voor de industriële architectuur uit de wederopbouw wordt het gebouw gekenmerkt door een bruut betonskelet, een duidelijke afleesbaarheid en robuuste vormgeving. In de jaren ’70 en ’80 worden er verschillende uitbreidingen zoals het optoppen van de voorbouw en de Maaszijde waarmee het inmiddels een omvangrijke 29.500 m2 beslaat maar de oorspronkelijke hiërarchie niet langer waarneembaar is.

Visie

Ontdekkingstocht

Onze uitdaging lag in het vinden van een optimale strategie waarin zowel de ambitie en identiteit van Den Hartogh de ruimte krijgen, maar ook de kwaliteiten van het gebouw zo goed mogelijk benut zouden worden. Door middel van verschillende ontwikkelscenario’s en workshops waarin geen gedachte te gek was werd de ambitie bepaald en stip op de horizon vastgesteld. Het gebouw wordt getransformeerd tot de nieuwe thuishaven voor het logistiekbedrijf met een levendige campussfeer en een divers programma. De nieuwe kantoorruimtes van Den Hartogh worden gevestigd in de robuuste kop van het gebouw, voorzien fenomenaal uitzicht over de Maas, de haven en de stad. De overige ruimte wordt gereed gemaakt als trainingslocatie voor Den Hartogh, sportgelegenheid, een bedrijfsrestaurant en verhuur aan andere bedrijven.

De Binnentuin

Hoewel de buitenzijde de tand des tijds toont is de betonnen constructie nog in goede staat. Deze seriële opbouw, krachtig in z’n eenvoud wordt opnieuw blootgelegd door de verstorende opbouw uit de jaren ’70 en ’80 te verwijderen en de shedkappen opnieuw in het licht worden gezet. De voormalig expeditiepoort wordt getransformeerd tot ruimtelijke entree met een directe visuele verbinding naar de bestaande binnentuin. Deze tuin wordt het nieuwe hart van het gebouw. In contrast met de rauwe haven wordt de binnentuin een vriendelijk vormgegeven plek voor rust. Rondom deze tuin ontstaan nieuwe assen die als straten de verschillende gebouwdelen als geheel verbinden.

projectgegevens

Opdrachtgever:
Den Hartogh exploitatie maatschappij B.V.
Projectmanagement:
CAS Huisvestingsadives en projectmanagement | Ewald de Bruin
Architect:
Braaksma & Roos Architectenbureau
Installatie Advies:
Bremen Bouw Adviseurs
Constructie:
Pieters Bouwtechniek
Datum :
2020 - heden
Status :
Definitief ontwerp
Omvang:
24.000 m2
Programma:
Kantoor, restaurant, sport, verhuur, opleiding & training
Fotografie:
Arjen Veldt