Diamantbeurs, Amsterdam
Iconisch monument in oude glorie hersteld

Herontwikkeling tot centrum voor creatieve industrie

Het gebouw van de Diamantbeurs in Amsterdam was altijd ontmoetingsplek van markten, mensen en ideeën. Na ruim honderd jaar wordt het iconische pand aan het Weesperplein herontwikkeld tot Capital C: een broedplaats waar ontmoeting, samenwerking en creativiteit opnieuw centraal staan. Hier komen alle domeinen van de creatieve industrie bij elkaar, van advertising, media en digital tot design, fotografie en kunst. Braaksma & Roos Architectenbureau heeft het ontwerp gemaakt voor een nauwkeurige restauratie van de gevels van het gebouw.

Tot in detail

De diamantbeurs werd in 1910 gebouwd naar ontwerp van Gerrit van Arkel. Het was een uitgesproken gebouw in vorm en uitvoering, met de markante hoektoren, kleurrijke materialisering en rijke details in metselwerk en tegeltableaus. Met name de gevelbeëindiging had een verfijnde afwerking. Deze verfijning is na een verwoestende brand, verschillende verbouwingen en uitbreidingen volledig verloren gegaan. Op basis van oorspronkelijke bouwtekeningen, archieffoto’s en referenties van andere monumenten van Van Arkel  realiseerden wij een ontwerp voor nauwkeurige reconstructie van de gevelbeëindiging zoals deze in 1910 was.

Nieuwe uitbreiding op het dak

Op het gebouw wordt een nieuwe dakopbouw gerealiseerd naar een geheel eigen en eigentijds ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma. Bij het ontwerp is de relatie met het monument – de toren en de klokkoepel bepalend geweest. De nieuwe dakopbouw houdt afstand van de toren en staat er los van, zodat de koepeltoren weer een blikvanger in de stad wordt.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Zadelhoff en Willem Sijthoff
Samenwerking:
ZJA Zwarts & Jansma
Datum:
2017 - 2018
Constructeur:
Pieters Bouwtechniek
Status:
Rijksmonument
Programma:
Culturele broedplaats
Locatie:
Amsterdam
Impressies:
ZJA