Op een unieke, groene locatie in het hart van de Haagse binnenstad heeft Braaksma & Roos Architectenbureau een transparante appartementenvilla ontworpen. Het karakteristieke begin 20e-eeuwse kantoorpand is herontwikkeld en uitgebreid tot 9 luxe appartementen met een ondergrondse parkeergarage. Een krachtig ontwerp waarin een spannend spel ontstaat tussen oud en nieuw. Uitgangspunt is om de bijzondere kwaliteiten van het gebouw opnieuw in te zetten.
Villa Carnegie, Den Haag Een spannend spel tussen oud en nieuw
Een krachtige verbinding met het groen
Tegenover het Vredespaleis, midden in de Haagse ambassadewijk en aan de rand van Park Zorgvliet, ligt de statige villa aan Carnegielaan 1. Door de verschillende verbouwingen en ongelukkige uitbreidingen de afgelopen decennia was het pand min of meer verdubbeld in grootte, maar had het z’n karakteristieke uitstraling grotendeels verloren. Het in de jaren ‘60 aangebouwde stuk was pompeus, gesloten en had niet de stijl en allure van de oorspronkelijke villa. Een belangrijk uitgangspunt bij de herontwikkeling van de villa was dan ook om de bijzondere kwaliteiten ervan opnieuw in te zetten. Het nieuwe ontwerp zou een krachtige verbinding met de groene omgeving zoeken.
Transparant en gelaagd naast statig en klassiek
De door ons ontworpen nieuwbouw is om die reden naar buiten georiënteerd. De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex – zowel het bestaande gebouw als de nieuwe uitbreiding gaan een bijzondere relatie aan met de nieuwe tuin, de vijver en het omliggende groen. Het leefgebied wordt door de grote raampartijen en ruimtelijke balkons zo ver mogelijk doorgetrokken naar buiten toe. De gevel krijgt op deze manier een lichte en transparante uitstraling die harmonieert, maar tegelijkertijd een spannend spel aangaat met de oorspronkelijke villa. De aanbouw voelt als het buitenhuis met als kers op de taart een prachtig uitkijkje op het Vredespaleis.
Het mooiste meisje van de klas
Om privacy te waarborgen zijn er langs alle ramen slanke stalen shutters geïnstalleerd. Door verschillende bronstinten te gebruiken wordt een dynamisch gevelbeeld gecreëerd dat het omliggende kleurenpalet complementeert. De structuren in zowel de shutters als het hekwerk zijn ontworpen in het verlengde van de verfijnde taal van het oorspronkelijke gebouw. Het hekwerk is een eigentijdse interpretatie van de structuren in de omgeving, en vormt een delicaat open weefsel rondom de nieuwbouw. Deze gestileerde details komen ook terug in de vloeren van de balkons, die taps toe lopen. Een trompe l´oeil waarbij lijnen smaller lijken en vormen nog eleganter aan doen.
De nieuwe woningindeling is gebaseerd op de oorspronkelijke klassieke structuur van de villa, met en reeks aaneengeschakelde ruimten die worden verbonden door een lange enfilade. De ruime woningen van tussen de 200 en 400 m2, zijn uitgestrekt over zowel de oorspronkelijke villa als de transparante uitbreiding. De bewoners beleven zowel de historie als het eigentijdse en lichte buitenhuis.
Relatie tussen villa en groen
In nauwe samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers is een integraal ontwerp voor de buitenruimte ontwikkeld, dat wordt gekenmerkt door de monumentale bomen en kruidenperken, het collectieve beschutte terras en de langgerekte vijver. Onder de vijver bevindt zich de inrit naar een ruime parkeergarage met 18 plaatsen en individuele bergingen.