Restauratieparel Franciscus in Oudewater

Sinds 2009 is Braaksma & Roos Architectenbureau betrokken bij de restauratie van de rijksmonumentale Sint Fransciscuskerk in Oudewater. Het majestueuze gebouw is een neogotische kruiskerk, gebouwd in 1882 en ontworpen door Evert Margry, leerling van de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een uitgebreide restauratie komt nu eindelijk de officiële oplevering in zicht.

De St. Franciscuskerk had in de loop der jaren een behoorlijke instabiliteit ontwikkeld. Eerdere onderzoeken naar de bodem en heipalen hadden uitgewezen dat de houten palen, waar de kerk al ruim honderd jaar op rustte, zichzelf inmiddels overgegeven hadden aan houtrot. De fundering onder de kerk was volledig verzakt wat zich vertaalde in gescheurd metselwerk, metaal en natuursteen. “Alles was hier aan het verzakken,” vertelt restauratie architect Gerard Vreugdenhil. “Boven hielden een paar balken alles bij elkaar om te voorkomen dat de gewelven naar beneden kwamen. Men had mij gevraagd voor de restauratie van de kerk. Maar eigenlijk moesten we beginnen bij de fundering”.

Braaksma & Roos zorgde tijdens de gefaseerde restauratie voor een integraal restauratieplan welke zeer zorgvuldig en met grote ambacht uitgevoerd is. ‘Een absolute parel om aan te werken. Niet alleen de prachtige kerk, maar ook de onderlinge sfeer tijdens de samenwerking maakte dit een erg aangenaam project om mee bezig te zijn’.

Binnenkort volgt een uitgebreide projectbeschrijving op onze project pagina.
film door Katholiekleven