Gestart bij Villa Solheim in delft

Onderhoud van een bijzondere villa in Delft

Deze week zijn de werkzaamheden begonnen aan de markante Villa Solheim in Delft. Het is een bijzonder Rijksmonument, zowel van buiten als van binnen: gebouwd in de stijl van het Kubistisch Expressionisme en voorzien van gebrandschilderde glas-in-loodramen is het gebouw niet alleen van buiten opvallend uniek, maar zijn ook binnen nog veel van de originele kasten en schouwpartijen aanwezig. Deze villa dateert uit 1932 en werd destijds gebouwd als woonhuis in opdracht van de president-directeur van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek. Inmiddels wordt het gebouw al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw bewoond door studenten en is daarvoor al een aantal keer aangepast. Bestaande kwaliteiten zoals het metselwerk en het rijk gekleurde gevelkeramiek zijn onderwerpen van deze grondige onderhoudswerkzaamheden.

Bijzondere vormgeving

De Villa valt op in zijn verschijning – asymmetrisch, expressief en in kubistische vormentaal. Daarnaast zijn ook duidelijke sporen van Scandinavische invloeden terug te zien. De naam – villa Solheim – is dan ook Noors voor zonnehuis. De gevel is gemetseld met een goudgele baksteen in een specifiek Noors verband waardoor de horizontaliteit van de gevel nog meer nadruk krijgt. Ook in het glas-in-lood zijn duidelijk voorstellingen uit de Noorse mythologie terug te herkennen, soms direct naast een voorstellingen van een Hollands landschap. De hal was bekleed met Noorse natuurlei en diverse schoorsteenmantels zijn rijkelijk versierd met kleurige mozaïeken. Zelfs in de tuin zijn veel bijzondere gewassen en boomsoorten te vinden, onder andere de Noorse berk.

Hoewel de gevel niet meer volledig origineel is heeft het nog steeds bijzondere kwaliteiten. Sierlijke details zoals kleurige geglazuurde tegels in blauw, rood, oranje en groen geven de villa een rijke uitstraling. Met name deze natuursteen details en het metselwerk worden met deze werkzaamheden zorgvuldig onderhouden en hersteld. Binnenin het monument wordt het originele terazzo en tegelmozaïekwerk gerestaureerd.