de titaan: een circulaire reus

 

Ter ere van Earth Day 2023 delen we een update van het project De Titaan op het Binckhorstterrein in Den Haag: één van onze circulaire herontwikkelingen. Het voormalige HartingBank-gebouw wordt omgetoverd tot een bruisende broedplaats voor start-ups en scale-ups;  een circulaire innovatie hub van 11.000 m² voor bedrijven die werken aan een duurzame toekomst.

De bouw is zo goed als afgerond en de nieuwe eigenaar Unknown Group is druk bezig de laatste hand te leggen aan de inrichting. Nu zijn ook de eerste gebruikers in het gebouw getrokken die al volop gebruikmaken van de faciliteiten van dit optimaal circulaire gebouw.

Toekomstbestendig gebouw

De Titaan heeft een hoge duurzaamheids- en circulariteitsambitie. Om te voldoen aan de BENG energieambitie en energielabel A+++ zijn alle bestaande gevels aan de binnenzijde geïsoleerd en zijn alle kozijnen vernieuwd. De houtskeletbouw buitenschil van de nieuwe verdieping voldoet uiteraard aan de hoge eisen voor nieuwbouw. Het gehele gebouw wordt verwarmd met warmtepompen, inclusief warmteterugwinning via de ventilatielucht. Het dak is voorzien van meer dan 1000 zonnepanelen die het grootste deel van de energieopwekking van het gebouw voor hun rekening nemen. Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, zijn de glazen gevels voorzien van zonwering.

Circulaire materialen

Uitgangspunt was om zo weinig mogelijk te slopen, waarbij de bestaande constructie en gevels voor het grootste deel behouden zijn. Het merendeel van de geoogste materialen uit de circulaire sloop is opnieuw gebruikt op locatie. Als er nieuwe materialen zijn gebruikt, zijn deze biobased of cradle-tot-cradle gecertificeerd. Bijvoorbeeld, de kenmerkende stalen binnenpuien uit de oudbouw zijn allemaal herplaatst in het nieuwe ontwerp; de oude dakspanten zijn hergebruikt voor de constructie van het nieuwe dak en voor het barmeubel. Draadglas is versneden en hergebruikt in de rookschermen langs de vide. Uitkomende houten vloerbalken zijn verzaagd tot latten voor de akoestische wandbekleding van de vergaderruimten. In de opbouw van de binnenwanden zijn houten vloerplaten hergebruikt, aangevuld met nieuwe underlayment voor de eindafwerking. Deze worden zichtbaar geschroefd; zo kunnen de onderdelen bij verplaatsing of sloop eenvoudig worden hergebruikt. Er is zelfs zoveel geoogst dat het resterende hout wordt gebruikt voor alle plafonds bij de renovatie van de Veegpost in Scheveningen, een ander project van Braaksma & Roos Architectenbureau.

De beeldbepalende armaturen zijn afkomstig uit de sloop van andere industriële gebouwen en hebben een nieuw leven gekregen in De Titaan. Omdat deze meestal niet in grote hoeveelheden kunnen worden besteld hangen er in de grote vide allerlei verschillende oude lampen bij elkaar, wat weer positief bijdraagt aan de vrije en open sfeer van het werkgebouw.

Nog een circulair weetje: het isolatiemateriaal is gemaakt van oude jeans…

Duurzaam en circulair bouwen vraagt om inventiviteit. Maar ook goed plannen is belangrijk. Wat is de beschikbaarheid en kwaliteit van de benodigde materialen? Hoe kunnen deze materialen het best worden ingezet? Komen onze ambities en die van de opdrachtgever overeen?
Allard de Goeij, projectarchitect & engineer

Prettig werkklimaat

Boven de hoofdentree gaan (hang)planten zorgen voor schaduw en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de nodige biodiversiteit. Op het moment wordt er hard gewerkt aan het buitengebied. Het entreegebied bij de kade krijgt een parkachtige uitstraling. Begin juni zullen deze werkzaamheden afgerond zijn en zullen het voorplein, de kade en de entrees plezierige verblijfsplekken worden.

In het gebouw is onlangs een spectaculaire moswand over vier verdiepingen aangebracht die het buitengevoel naar binnen brengt. Eigenaar Unknown Group verwacht dat de officiële opening van de Titaan begin september zal plaatsvinden. Binnenkort meer over dit project!