Van Gendthallen update

Het monument is geopend!

De industriële van Gendthallen op het oude fabrieksterrein op Oostenburg worden getransformeerd tot levendige en dynamische mix van startups, bedrijven, winkels, horeca en cultuur. Inmiddels zijn twee van de drie vergunningen verleend en wordt het monument beetje bij beetje geopend om het casco te herstellen. “Met veel beleid verwijderen we alle verstorende lagen zodat de oorspronkelijke structuur weer kan stralen. De vorige gebruiker had een verlaagd plafond met een rasterstructuur aangebracht welke ook gedeeltelijk was dichtgezet. Door deze te verwijderen komt het glas weer tevoorschijn en kun je nu al een beetje proeven van de geweldige lichtinval die deze hallen straks zullen hebben”, aldus Matthijs van der Lugt (projectleider B&R). Ook de oorspronkelijke vliesgevel van hal 2 wordt weer opengebroken en voorzien van geïsoleerde beglazing, geïnspireerd op het originele detail.

Energie ambitie

Het is de ambitie om de Van Gendthallen om zeer energiebewust en mogelijk zelfs energieneutraal te kunnen functioneren. Hiervoor worden innovatieve manieren van bouwen, restaureren en renoveren ingezet die bijdragen aan de gemeentelijke ambitie van Amsterdam. Voor het dak wordt gebruik gemaakt van een nieuw product; dakplaten van een omvangrijke 3×6 meter per stuk, bestaande uit een ingenieuze mix van isolatiemateriaal en stevig composiet, worden gebruikt om het dak te bekleden. Daar boven op zal een landschap van zonnepanelen geplaatst worden die als energieopwekker de volledige hallen van stroom zullen voorzien. Ook het glaswerk in het dak wordt vervangen voor geïsoleerd helder glas. De kenmerkende gietijzeren en stalen raamkozijnen in de gevels worden met veel zorg nauwkeurig gerestaureerd onder leiding van meestersmid Peter van Woerkom. Bekijk hier zijn inspirerende werkproces.

Terugbrengen van het iconisch profiel

De volgende stap in het proces is het terugbrengen van de oorspronkelijke stoomkappen. Deze zijn in het verleden verwijderd maar worden teruggeplaatst ten behoeve van natuurlijke ventilatie en het herstel van het iconische profiel van de hallen.