van oude werkplaats tot bruisend basecamp
In de haven van Rotterdam op de kop van de Sluisjesdijk transformeert Braaksma & Roos Architectenbureau een oude werkplaats tot nieuwe thuisbasis van Royal Den Hartogh Logistics. Als architect en coördinator van het integraal ontwerpteam met Bremen Bouwadvies, Pieters Bouwtechniek en Buro Harro wordt gewerkt aan de transformatie van het complex inclusief het interieur en de landschappelijke inbedding van het gebouw. Zo vormt straks de voormalige logistieke binnenplaats een groene tuin midden in het nieuwe werklandschap van Basecamp.
Wat in 2021 begon met een wandeling door een verouderde, verlaten werkplaats en de ambitieuze droom van opdrachtgever Pieter den Hartogh komt inmiddels zichtbaar tot leven: een modern kantoor met een geheel eigen identiteit– hét Basecamp van Royal Den Hartogh Logistics. Dit voorjaar bereikte de transformatie een mijlpaal: de eerste gevelelementen konden worden geplaatst. De meters lange Maasgevel is daarvoor volledig gestript en vernieuwd tot een duurzame transparante gevel. Met het gebouwde resultaat in zicht blikken we terug op het proces van deze transformatie.
Drie jaar geleden stond het pand in de Rotterdamse Waalhaven er anders bij. Het was verouderd, versteend en duidelijk versleten. Zeker binnen in het gebouw was de ruimtelijke kwaliteit niet te herkennen door de verhokte structuur. Toch kon de opdrachtgever, Pieter den Hartogh, door zijn oogharen kijken en begrijpen dat dit gebouw potentie had. Dat het gebouw veel groter was dan nodig hoorde bij zijn visie om op deze plek meer dan alleen zijn eigen bedrijf te vestigen, maar een campus te creëren waar diverse bedrijven samenkomen. Tijdens deze eerste wandeling door het gebouw spraken we over de grote draagkracht van de betonnen structuur en welke kwaliteiten dit kan brengen. Stel dat we de muren weghalen, de daklichten openen en een royale entree maken – met representatieve koffiebar, binnentuin en weids uitzicht over de roerige haven! Dat dit een hele eigen plek voor de logistieke dienstverlener kon worden was gelijk duidelijk. “Aan ons de taak om dat verder te ontrafelen en te vertalen in passende architectuur”, zegt Matthijs – projectleider. De eerste maanden stonden in het teken van intensief onderzoek naar de kwaliteiten en het verhaal van het bestaande gebouw, en doken we diep in de visie van onze opdrachtgever. Hoe laten we de juiste synergie tussen gebouw en gebruiker ontstaan? We zochten de kruisbestuiving tussen de wereld van het gebouw en die van Den Hartogh – beiden gekenmerkt door een rauw, Rotterdams, dynamisch en vooral nuchter karakter. De rode lijnen uit beide verhalen legden we vast in een masterplan en werden het kompas voor de gehele verdere transformatie: de visie voor Basecamp – home away from home.
Casco: Bestaande waarden als motor voor het ontwerp
In de kop van het gebouw en vleugel aan de Maas vestigt zich het representatieve kantoordeel met de centrale ingang ter plaatse van de voormalig expeditie entree. Het logistieke DNA van Den Hartogh past helemaal op deze plek met het weerbarstige karakter van de Maas, de haven en langs varende schepen. De oude blauwe opbouw aan de kade maakt ruimte voor een vernieuwde gevel – vormgegeven in dezelfde taal als de oorspronkelijke gevel: helder en overzichtelijk. De plint wordt geopend waardoor er straks door de grote ramen een bijna panoramisch zicht is op het water en de haven.
In de lange maasvleugel wordt het nieuwe werklandschap voor Den Hartogh ontworpen. Daarvoor wordt het indrukwekkende betonnen skelet van het gebouw hergebruikt, en zijn de nieuwe gevels duidelijk geïnspireerd op het bestaande karakter. “De gevel bestaat uit microbeton kaderelementen . Deze keuze zorgt voor een efficiënte uitvoering en een mooie look & feel voor deze locatie. De elementen hebben een karakteristieke veroudering wat goed past bij het verhaal van het gebouw en de plek. Voor de kozijnen in de betonnen kaders hebben we gekozen voor een warme bronskleurige anodisatie waardoor het gebouw een eigentijdse uitstraling krijgt met een knipoog naar het verleden”, zegt Kristof – project architect.
Interieur: de bestaande structuur als passend decor
Nu de werkzaamheden vorderen ontpopt de robuuste schil, grote hoogte en open ruimtes met weids uitzicht zich steeds meer tot het perfecte decor voor het nieuwe werklandschap van Den Hartogh. “Bij aanvang van dit project was het gebouw opgedeeld in allemaal kleine kantoorruimtes, hokjes en gangetjes met verlaagde plafonds. Het voelde alsof het gebouw ademnood had. Als eerst hebben we deze hele inbouw verwijderd om de ruimtelijkheid goed te kunnen ervaren. Door de daklichten te openen en twee grote vides te maken stroomt het daglicht tot diep in het gebouw. Een grote houten tribunetrap met verschillende aanlandplekken verbindt de twee kantoorverdiepingen als informele ontmoetingsplek. In aanvulling op het ruwe beton krijgen de nieuwe elementen, zoals de tribune, een warme uitstraling met houten latten die ook voor een goede akoestiek zorgen. “De planningswerkzaamheden bij Den Hartogh vereisen veel concentratie en overleg. Daarvoor hebben we verschillende plekken ontworpen die daar op diverse manieren een vorm aan geven. Daarnaast wordt het simpelweg zo veel meer dan een kantoor. Het krijgt eigen sportfaciliteiten, een rijke binnentuin, stijlkamers, een panoramische koffiecorner en – hoogtepunt – een skybar”, aldus Kristof.
In het kleurenpalet speelt het thema ‘50 shades of red’ – een speling met het rood van Den Hartogh – een hoofdrol in allerlei interieurelementen. Met een spiltrap en binnentuin worden de ruimtelijkheid van de plek benadrukt. “Doordat we direct voor de eindgebruiker ontwerpen kunnen we heel precies afstemmen. Nu is – vóór het dichtmaken van de gevels – al een tankcontainer van Den Hartogh in de maasvleugel geplaatst: straks wordt dit de ‘denktank’. Onze visie voor een thuisbasis van Den Hartogh, het Basecamp, begint nu echt te leven!”.