verduurzaming paleis van start

Met geduld en uiterste zorgvuldigheid is de gouden kroon van het Paleis op het Lange Voorhout, het gulden balkonhek, voorzichtig van de gevel losgemaakt en naar beneden gebracht. Daarmee is het startsein gegeven voor de verduurzaming van dit statige Rijksmonument.

Verduurzamen van een rijksmonument

Braaksma & Roos Architectenbureau is al sinds 1990 betrokken bij het Paleis toen het gerestaureerd werd. Sindsdien begeleiden we het onderhoud van het monument, zo ook bij deze verduurzaming. Vanaf 15 augustus staat het paleis in de steigers. Alle ramen worden één voor één gedemonteerd, voorzien van nieuw glas en terug geplaatst. Het nieuwe FINEO glas is heel dun waardoor het historische karakter van de raampartijen behouden blijft. Tegelijkertijd is het enorm isolerend waardoor het gebouw veel beter in staat wordt warmte vast te houden.

"Ook het museum wil letten op het energieverbruik. Daarnaast willen we graag het binnenklimaat voor de bezoekers, de werknemers en uiteraard de kunst verder verbeteren."
Museum Escher in het Paleis

Het houtwerk in de gevels wordt opnieuw geschilderd en het metselwerk en natuursteen in de gevels wordt op diverse plekken hersteld, evenals het monumentale tuinhek in de tuin van het paleis. Tot slot zullen er diverse werkzaamheden aan de daken en, niet te vergeten, het balkon worden uitgevoerd. Het blinkende balkon, zo bepalend voor het gevelbeeld en jarenlang de plek waar de koninklijke familie te bewonderen was tijdens speciale gelegenheden, wordt gerestaureerd. Dit sierlijk gesmeden hekwerk wordt eerst kaal gemaakt waarna het opnieuw wordt voorzien van vers bladgoud.

De werkzaamheden duren tot en met eind 2022. Het museum Escher opent zijn deuren in het nieuwe jaar met een vernieuwde en verduurzaamde gevel – klaar voor de toekomst.