Vernieuwing van de historische veegpost
Hoe kunnen behoud van historie, verduurzaming en verbeterde functionaliteit optimaal samenkomen in een nieuw ontwerp? Dat was de vraag vanuit de Gemeente Den Haag, toen zij in 2020 een oproep voor de renovatie van de Scheveningse veegpost publiceerden. Er was een grote ambitie: het complex zo veel mogelijk circulair verbouwen tot energie neutrale werkplaats – de veegpost 2.0. Begin deze maand nam het team van de gemeente een kijkje op de werkplaats en nam Danielle ze mee in het proces van de renovatie.
Bij aanvang van de rondleiding zijn de werkzaamheden zichtbaar in volle gang; de houten constructie van de veegwagenstalling staat fier overeind, en de houten vloer van het kantoor wordt ter plekke aangelegd. Ook het houten skelet van de begane grond staat al en binnenkort wordt er gestart met de tweede verdieping. Vanuit de gemeente is er voor dit project van meet af aan een grote ambitie met betrekking tot duurzaamheid uitgesproken. Inmiddels is het project al in de uitvoerende fase en is er ook vanuit de gemeente belangstelling naar hoe deze ambitie is vertaald naar een tastbaar ontwerp. “Tijdens de rondleiding, en al eerder in het proces is er veel gesproken over kansen voor verduurzaming en bijzonderheden om rekening mee te houden. Het project bevat namelijk een historisch bouwdeel waar de omwonenden veel waarde aan hechten, en die we zo goed mogelijk willen koesteren. Het ontwerptraject was daardoor complex met uiteenlopende randvoorwaarden en veel stakeholders”, vertelt Allard. Om alle voorwaarden, belangen en ambities zo goed mogelijk te borgen heeft het ontwerpteam onder leiding van B&R zelf alle bestekstukken voor de aannemer opgesteld. Hierdoor waren de ambities en gevraagde houding t.o.v. circulair bouwen ook voor de aannemer duidelijk. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want hoe omschrijf je een inspannigsverplichting t.b.v. circulariteit, terwijl de mogelijkheden voor hergebruik van sloopmateriaal en beschikbaarheid van 2e hands materiaal nog niet ingeschat kan worden? Samen met Bremen Bouwadviseurs is hier met veel aandacht over nagedacht en uitgewerkt, en dat wordt nu tijdens de uitvoering steeds beter zichtbaar.
Circulair ontwerpen
Om de wens voor een circulair ontwerp zo goed mogelijk vorm te geven zijn er diverse maatregelen genomen. Bijvoorbeeld het hergebruiken van metselwerk, hergebruik van divers hout, maar ook het hergebruiken van de bestaande bouw. “Er is eigenlijk een dubbelslag geslagen: uit onze analyse bleek dat het merendeel van de geliefde ‘rode pannen bebouwing’ uit 1924 technisch nog in voldoende conditie waren en behouden konden blijven. Onze rol omvatte daarmee ook het laten zien welke waarde er in het bestaande zit en hoe je daar duurzaam mee om kunt gaan. Daarmee behalen we een circulaire én sociaal-culturele winst”, aldus projectarchitect Allard. Naast circulariteit en verduurzaming speelde ook het ontwerpen met lokale ecologie een hoofdthema in het ontwerp. Het dak van de nieuwe stalling dat binnenkort geplaatst zal worden wordt voorzien van een dik grondpakket met lokale grassen, kruiden en struiken.
Voor dit project werken we als coördinator van het integraal ontwerpteam samen met Bremen bouwadviseurs en Pieters bouwtechniek. De renovatie van de historische veegpost bereikt naar verwachting eind 2024 de eerste mijlpaal; de verhuizing naar het nieuwe kantoorgedeelte en de oplevering van de nieuwe stallingen.