nieuw stukje rotterdam aan de kralingse plas

Aan de rand van de Kralingse Plas komt een nieuwe Rotterdamse stadswijk: Nieuw Kralingen. Het gebied dat nu nog in gebruik is als bedrijventerrein wordt de komende jaren getransformeerd tot een fijne plek om te wonen voor jonge stellen, gezinnen en ouderen. De inspirerende en uitdagende ambitie voor het stedenbouwkundig plan is reeds geformuleerd door West 8 en Inbo. Braaksma & Roos Architectenbureau vormt samen met Inbo, ArchitectuurMaken enV8 Architects het architectenteam voor deze wijk.

De naam van deze nieuwe wijk refereert aan de naastgelegen stadswijk, met z’n karakteristieke “Kralingse” architectuur en groene openbare ruimte. De doorgaande weg de Bosdreef wordt verplaatst zodat de wijk naadloos in het groen overgaat, en bewoners direct het Kralingse bos in kunnen wandelen en van de Kralingse Plas kunnen genieten. De ontwerpen voor de nieuwe stadswoningen, herenhuizen, appartementen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en urban villa’s vinden hun inspiratie in de kwaliteiten van Kralingen. Dit zijn bijvoorbeeld de intieme straatjes, de klassieke vormgeving en tegelijkertijd de warme en verwelkomende sfeer.

Maar ook de kenmerkende verschillende historische architectuur stijlen, waarin een heldere opbouw, ritmiek en plaatselijke verrijking op de plint of op de daklijst belangrijke ingrediënten zijn. Uit deze stijlelementen ontstaat een vernieuwende, eigentijdse interpretatie van vormen, stijlkenmerken en uitstraling voor Nieuw Kralingen. De samenwerking tussen verschillende architectenbureaus zorgt voor variëteit in woningen, zonder afbreuk te doen aan een collectieve architectuurtaal. Een taal die aansluit op het oude Kralingen,  maar de stad ook duidelijk voorziet van een moderne en prettige stadswijk.