Zilver bij VDMA in Eindhoven!

We zijn trots dat we als tweede partij geëindigd zijn in de selectie voor het VDMA terrein in Eindhoven! In 2017 is de gemeente Eindhoven deze omvangrijke tender gestart, en samen met twee andere partijen mochten wij in september onze visie aan de selectiecommissie presenteren. Met verschillende ontwikkelaars, architecten, stedenbouwkundigen en adviseurs vormden we een veelzijdig team voor dit interessante vraagstuk, waarin we via drie rondes gedurende twee jaar 20 concurrenten achter ons hebben gelaten.

Het terrein in Eindhoven heeft een omvang van 18.000 vierkante meter groot en behelst een oude Luciferfabriek, een Zusterflat en diverse jaren 30 villa’s. Het ontwerpvoorstel verbindt het vergeten gebied opnieuw met de stad en onthult het rijke historische karakter. De oude Luciferfabriek wordt getransformeerd tot een publieke ontmoetingsplek en een stedelijke werkplaats voor de inwoners van Eindhoven. Boven deze toegankelijke publieke zone verrijzen iconische woontorens, als een stad in de lucht.

Behalve een ontwerp, is er ook invulling voor de stad gevonden: placemaking en place guarding, met de nadruk op talentontwikkeling door samenwerking met onderwijsfuncties, jongerenwerk en een start-up accelerator gericht op het Eindhovense TechDesignKennis.

De rol van groen is van essentieel belang in de visie en het plan voor VDMA. Het geheel vormt een netwerk van pleinen, tuinen en paden door het groen waarin stad en natuur elkaar aanvullen en versterken.

Deze opdracht deden wij in teamverband met:

MOOI Ontwikkelt, ABC Planontwikkeling, Focus Real Estate, MN Services, Woonbedrijf, Marco Broekman, Civic architects, Buro Harro, VenhoevenCS, Morgenmakers, Buro Loo, Move Mobility, Total Cost, COB-WEB, Iris advies, ABT, Bouw21, HeyHeyDeHaas, Weebers Advocaten en ABCNova, StudioK+.